Na překvapivě dobrou notu. Jak čte analytik Patrie výsledky Goldman Sachs?

Výsledkovou sezonu bankovního sektoru uzavírá Goldman Sachs na překvapivě dobrou notu. Vygenerované tržby ve výši 8,3 mld. USD (+2 % meziročně) dalece předčily většinu očekávání, jelikož konsensus stanovoval hodnotu 7,5 mld. USD. To samé platí o čistém zisku na akcii, jenž přeskočil tržní konsensus o 77 centů a skončil na 5,02 USD (+3 % meziročně). Stejně jako v případě Morgan Stanley, i tady pomohla kontrola nákladů. Kompenzace a bonusy (60 % provozních nákladů) vzrostly meziročně jen o 1 %. Efficiency ratio (zjednodušeně podíl nákladů na čistých tržbách) je nadále na hodnotě 64,5 %. Výsledky jednotlivých divizí za čtvrté čtvrtletí 2016 jsou následující:

Investiční bankovnictví: Tržby segmentu narostly na 1,8 mld. USD (+17 % meziročně). Hlavním hybatelem byly opět příjmy z transakčního poradenství, které vylétly vzhůru o 40 % na 0,9 mld. USD. Jedná se o výsledek bující aktivity na poli fúzí a akvizic. 

Finanční trhy: Stejně jako konkurence, tak i GS trpěl nízkou volatilitou trhů a vysokou srovnávací bází předešlého roku. Výnosy divize se propadly meziročně o 17 %  na 3,1 mld. USD. Dominantní FICC segment dostal největší zásah a jeho příjmy se sesunuly o 26 % meziročně na 1,45 mld. USD. Propad to je sice dramatický, ne však tak moc jak očekával trh. Ve srovnání s konkurencí však zarazí horší příjmy z obchodování na akciových trzích. Finální výše 1,7 mld. USD značí meziroční pokles o 7 %, což je nejslabší výsledek z celé šestice velkých bank. Na vrub to můžeme připsat zejména derivátovým produktům.   

 Investice a úvěry: Tady se dostáváme k asi nejlepší části oznámení. Tržby segmentu vykázaly až 35% meziroční přírůstek na 1,9 mld. USD. Důvodem je zejména návratnost Private Equity, která vygenerovala tržby ve výši 1,4 mld. USD (+50 %). Management banky podtrhuje příznivé korporátní prostředí. Úvěrový byznys si kvůli nadále ploché výnosové křivce polepšil jen mírně. 

Správa aktiv: Příjmy z aktivního správcovství aktiv popolezly meziročně nahoru o 3 % na 1,5 mld. USD na vyšších poplatcích a většímu objemu transakcí. Hodnota spravovaných aktiv dosáhla 1,46 bil. USD.

Kapitálová pozice: Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 (fully phased-in) si meziročně pohoršil o 50 bps na 12,0 %. Stejným směrem se vybralo také supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), jež ubralo 20 bps na 6,1 %. Odměna pro akcionáře v tomto kvartálu představovala cca 2,5 mld. USD (dividendy + zpětný odkup akcií). Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) je na úrovni 11,3 %.  

V kostce: výsledky Goldman Sachs za poslední kvartál můžeme zhodnotit pozitivně. Trochu nás sice zaskočil výraznější (v poměru s konkurencí) propad příjmů z obchodování s akciemi, avšak trh s ním již počítal. Pomocnou ruku okamžitě podal segment investičního bankovnictví a hlavně Private Equity, kteří vytáhly hlavní provozní metriky nad tržní konsensus. Hlavní poselství tedy je, že GS už není odkázaná na finanční trhy. Zapůsobila na nás také kontrola provozních nákladů. 

 
 
 
 

Zařazenoút 17.10.2017 17:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3653706/na-prekvapive-dobrou-notu-jak-cte-analytik-patrie-vysledky-goldman-s...
Přílohy
KategorieAkcie

Související témata

Karel Dobrý

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.