Úvodní stránka

Budoucnost obchodní politiky tématem jednání ministrů obchodu v Bruselu

Publikováno:
16.10.2017
Autor:
51200

Delegaci ČR vedl náměstek Vladimír Bärtl.


Dne 13. října 2017 se v Bruselu uskutečnilo mimořádné jednání ministrů obchodu členských států EU a Českou republiku na něm reprezentoval náměstek Sekce zahraničního obchodu, Vladimír Bärtl. Estonské předsednictví svolalo neformální oběd s cílem diskutovat aktuální témata obchodní politiky.

Ministři se věnovali především návrhu EK na dělení dohod o volném obchodu na základě rozdělení kompetencí mezi členskými státy a EU. "Pro ČR je zásadní, aby obchodní politika byla efektivní a z jejích výhod těžily všechny zainteresované skupiny bez zbytečného prodlení, vyjádřil náměstek Bärtl." Na tom panuje shoda napříč všemi členskými státy. "Nový návrh EK představuje dobrý krok tímto směrem, musíme se však věnovat eliminaci případných rizik, které z něho plynou. Posílená komunikace se členy našich parlamentů tak bude klíčová," uzavřel náměstek Bärtl.

Komisařka pro obchod Cecilia Malmström dále ministry seznámila s obchodním balíčkem, který EK představila v polovině září. Balíček obsahuje několik oblastí, na které se bude EK do konce svého mandátu soustředit. Je mezi nimi i návrh na evropský rámec pro přezkum zahraničních investic, který ČR detailně studuje. "Nesmíme narušit volný tok investic do EU, nový návrh nesmí být protekcionistickým opatřením a musí ponechávat svobodu členským státům ohledně jeho zavedení," prohlásil náměstek Bärtl. Důležitým tématem je také transparentnost, proto se EK rozhodla zveřejňovat návrhy všech mandátů pro zahájení jednání okamžitě, ještě před projednáním v rámci Rady. Tento krok byl členskými státy přijat rozdílně. Přestože ČR si je vědoma potřeby dostatečně zapojit všechny zainteresované skupiny a v tomto ohledu tak činí, jednostranný krok EK považuje za nešťastný a za možné ohrožení vyjednávací pozice Rady.

Ministři si vyslechli také informace týkající se přípravy na XI. Konferenci ministrů členů WTO v Buenos Aires, kde situace vyžaduje určitou prioritizaci oblastí, ve kterých bude možné dosáhnout uspokojivého výsledku.

Řádné jednání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu se uskuteční dne 10. listopadu 2017.