Podle propočtů Svazu léčebných lázní by při současných výdajích 3,15 miliardy korun na lázeňskou péči znamenalo navýšení o šest procent pro všechny typy lázní asi 189 milionů korun. Kompromisní navýšení o tři procenta vyčíslil na 95 milionů korun. Foto: Wikipedie

Více peněz v úhradové vyhlášce žádají také léčebné lázně

Více peněz od zdravotních pojišťoven žádají pro příští rok také léčebné lázně. Kritizují návrh úhradové vyhlášky, který přidává peníze jen na lázeňské pobyty pro děti. Svaz léčebných lázní sepsal otevřený dopis vládě, který má ČTK k dispozici. Podobně kritizují vyhlášku lékárníci, praktičtí a dětští lékaři, zubaři nebo ambulantní specialisté. Úhradová vyhláška stanoví, kolik peněz zdravotnická zařízení za konkrétní výkon dostanou z veřejného zdravotního pojištění. Příští rok by se mělo rozdělovat asi 289 miliard korun.

 

V návrhu vyhlášky se počítá s meziročním růstem pro následnou lůžkovou péči o sedm procent. Podle svazu se to ale netýká lázeňské péče pro dospělé, přestože ministerstvo zdravotnictví slíbilo peníze alespoň na navýšení mezd sester. „K úhradové vyhlášce na rok 2018 se nebudeme až do jejího schválení vyjadřovat,“ sdělila na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Svaz tvrdí, že ministerstvo neoprávněně rozlišuje platby pro lázně a odborné léčebné ústavy. Podle něj oba typy zařízení léčí mnohdy pacienty se stejnou diagnózou. Dětským lázním podle svazu přidává vyhláška šest procent proti roku 2016 proto, že jich většinu vlastní stát.

„Argument, že celkový objem úhrad do lázní pro děti i dospělé dva roky raketově rostl, považujeme za účelový, protože před tím kvůli regulaci ještě rychleji klesal. Nyní je teprve na úrovni před regulací a jeho relativní podíl na výdajích pojištění se mezitím propadl,“ uvedl v dopise prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha. Léčebným ústavům podle něj naopak výdaje na péči trvale rostly.

Podle propočtů svazu by při současných výdajích 3,15 miliardy korun na lázeňskou péči znamenalo navýšení o šest procent pro všechny typy lázní asi 189 milionů korun. Kompromisní navýšení o tři procenta vyčíslil na 95 milionů korun. Loni byl objem peněz pro lázeňskou péči navýšený o čtyři procenta.

Úhradová vyhláška, která spolu s bodovým ohodnocením zdravotnických výkonů stanoví, kolik za který úkon zdravotní pojišťovna zaplatí, je v připomínkovém řízení. Její návrh počítá s rozdělením 289 miliard korun, což je asi o 15 miliard víc než letos. Z nich přes devět miliard půjde do nemocnic na úhradu lůžkové péče. V navýšení je zahrnuto slíbené zvýšení tamních pracovníků platů o deset procent.

Vyhláška má každý rok řadu kritiků. Letos se ozvali praktičtí lékaři, v jejichž oboru návrh s žádným navýšením nepočítá, a ambulantní specialisté. Spolu s nimi minulý týden protestovali zubaři, kteří mají dostat navíc jenom na bílé zubní výplně pro děti, kojící a těhotné, na nichž trvá kvůli zdravotní závadnosti rtuti obsažené v amalgamu Evropská unie. Lékárníci žádají zvýšení platby za vydaný lék na recept. Práci jim podle nich zkomplikuje od ledna zavedení elektronických receptů. Společně budou protestovat ve středu 18. října. Ordinace asi třetiny lékařů zůstanou zavřené, lékárny zavřou na symbolickou půlhodinu.

-čtk-