Wells Fargo: Zatím nejhorší výsledek z reportujících bank (komentář analytika)

Wells Fargo nadále bojuje s následky skandálu týkajícího se podvodného chování ze strany zaměstnanců banky, kteří bez souhlasu klientů otevřeli na jejich jméno více než 2 mil. účtů. Následky vidíme také ve výsledovce. Čistý zisk na akcii za tento kvartál ve výši 1,04 USD zůstal proti předešlému roku opět nezměněn. Po započtení jednorázových položek se však díváme na hodnotu 0,84 USD (-18 % yoy), což je daleko pod tržními predikcemi (1,01 USD). Dopad soudních výloh vychází na 20c na akcii. Tržby meziročně sklouzly o 2 % na 22,3 mld. USD, což je víceméně na úrovni tržního konsensu.

Nízká inflační očekávání nadále nepouštějí vzhůru delší konec výnosové křivky a čistá úvěrová marže proto mezikvartálně ubírá 3 bps na 2,87 %. Bavíme se tedy o prozatím nejhorším výsledku ze všech reportujících bank. Průměrný objem poskytnutých úvěrů se nadále drží přibližné na 950 mld. USD (+0 % yoy, +0 % qoq). Kumulovaný efekt těchto dvou faktorů (nižší čistá úroková marže a nezměněné úvěry) se projevil v čistém úrokovém výnosu, jenž zůstal mezikvartálně nezměněn a v meziroční optice stoupl jen o 4 %. Opět se tak jedná o nejslabší posun ze všech dosud reportujících bank. Zajímavé však je, že navzdory pošramocené pověsti banky, se průměrná výše vkladů zvýšila jak ve srovnání s předešlým rokem, tak s předešlým čtvrtletím.

Vytvořené rezervy se s částkou 700 mil. USD vyrovnaly odpisům. Míra odpisů v poměru k celkovému objemu portfolia klesla o 3 bps yoy na 0,3 % a podíl klasifikovaných úvěrů na celkovém portfoliu dosahuje 1 % (-25 bps yoy). Můžeme tedy konstatovat, že kvalita úvěrového portfolia se výrazně zlepšila.

Stejnou písničku zpívá také kapitálová přiměřenost. Ukazatel CET1 nyní vykazuje hodnotu 11,8 %, což je o 110 bps více, než tomu bylo před rokem. Ve třetím kvartálu vrátil management akcionářům 4 mld. USD prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií (+0,6 mld. USD ve srovnání s 2Q17). Na závěr zvedáme varovný prst kvůli výrazně horší návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), jež se propadla o 320 bps yoy na 10,8 %.

Suma sumárum, na uplynulý kvartál nemůže být Wells Fargo příliš hrdý. Negativně hodnotíme nižší úrokovou marži i stagnující objem úvěrů. I když uznáváme, že kvalita úvěrového portfolia se zlepšila, stagnující objem však může být do budoucna brzdou růstu tržeb. Zaskočila nás také výrazně horší návratnost vlastního kapitálu, která stahuje Wells Fargo zpátky na úroveň konkurence.

Akcie Wells Fargo aktuálně klesají o 3 %.

 

Zařazenopá 13.10.2017 17:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3650819/wells-fargo-zatim-nejhorsi-vysledek-z-reportujicich-bank-komentar-an...
Přílohy
KategorieAkcie

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.