EU nevyplatí Moldavsku 28 milionů eur na podporu soudnictví

12.10.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie nevyplatí Moldavsku poslední část půjčky ve výši 28 milionů eur (téměř 725 milionů Kč), která měla v zemi podpořit reformu soudnictví. Vláda podle unijní delegace v Kišiněvu nesplnila požadované podmínky, uvedla včera agentura Reuters. Brusel také odložil výplatu další finanční pomoci, například dotací na úvěry a granty za 100 milionů eur (téměř 2,6 miliardy Kč).

EU je největším finančním podporovatelem této bývalé sovětské republiky, v minulosti ale kvůli politickým zvratům a pomalému reformnímu procesu už výplatu půjček Kišiněvu několikrát pozastavila či úplně zmrazila. Základní podmínkou výplaty příspěvků je podle unie respektování demokratických procesů a právního státu.

„EU pečlivě sleduje reformní proces a zaznamenala, že moldavské úřady projevily nedostatečné úsilí reformovat soudnictví,“ uvedla včera delegace EU.

Moldavská ekonomika se vzpamatovává z hospodářské krize, která zemi zasáhla i v důsledku hospodářských sankcí a krize v Rusku, kde pracuje podstatná část obyvatel Moldavska. Země je navíc politicky rozpolcená na dva tábory. Jeden tvoří prozápadní vláda, která usiluje o těsnější spolupráci s EU a s USA. Naproti tomu prezident Igor Dodon chce Moldavsko vrátit do ruské sféry vlivu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek