Rozbřesk: Nedostatek zaměstnanců bariérou dalšího růstu Česka

Situace na českém trhu práce je každým měsícem stále napínavější. Na jedné straně klesá míra nezaměstnanosti, která v posledním měsíci propadla už na 3,8 %, na straně druhé firmy hledají stále více nových zaměstnanců. A za vším můžeme hledat především silný růst české ekonomiky, zejména pak průmyslu, který vytváří rekordní počet volných pracovních míst. Tentokrát se jejich počet vyšplhal už na historických - více než 206 tisíc. Na jedno pracovní místo tak v průměru připadají méně než dva nezaměstnaní. Je to samozřejmě jen průměr, ale výrazné zlepšení situace za poslední dva roky je vidět v podstatě ve všech okresech ČR. 

Volných pozic sice přibývá, nicméně zájem firem o konkrétní profese se mění jen minimálně. Stále největší zájem panuje o montážní dělníky, pomocné dělníky ve výrobě, pomocné profese ve stavebnictví, řidiče a kvalifikované řemeslníky. Navíc se struktura inzerátů firem nabízejících práci za posledních deset měsíců příliš nezměnila, a tak rostou jen poptávané počty zaměstnanců a mírně se zvyšují i nabízené mzdy. Nedostatek lidí je navzdory historicky nejvyšší zaměstnanosti v ekonomice stále markantnější a možnosti najít nové zaměstnance na trhu stále menší. Nevyhnutelným výsledkem těchto dvou trendů je tak zrychlování růstu mezd, které bylo jasně vidět už v první polovině roku, kdy se mediánová mzda zvýšila o více než 8 %. To nepochybně zahýbe i se mzdovými náklady firem, nicméně jejich průměrný roční růst za posledních osm let dosahoval v eurech 1,3 %, a průměrné mzdové náklady firem v ČR včetně daní byly 8. nejnižší v rámci celé EU. Dlužno dodat, že zásluhu na tom mělo i umělé oslabení koruny, a tak naopak její letošní posílení s těmito statistikami nepochybně ještě zahýbe. ČR se dostane opět před Slovensko, které zatím bylo pro zaměstnavatele dražší už od roku 2014. 

A co čekat dále? V následujících měsících dojde ještě k mírnému poklesu nezaměstnanosti, nicméně v závěru roku, kdy budou končit úvazky na dobu určitou, opět nezaměstnanost krátkodobě (jako již tradičně) vzroste. ČR si i tak nepochybně udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. 

TRHY

CZK a dluhopisy

V průběhu včerejška se už koruna nesnažila dobývat nová post-exitová maxima a držela se těsně nad 25,85 EUR/CZK. Po silné pondělní nadílce už z domácí ekonomiky žádná významná data nepřišla a hned tak ani nepřijdou. Inflace spolu s dalšími čísly podporuje odhodlání ČNB pozvolna zvyšovat sazby, nicméně další zasedání bankovní rady bude až 2. listopadu. 

Poměrně klidný den má za sebou i bondový trh. Výnos desetiletého státního dluhopisu se udržel nad 1,30 %, nicméně kratší konec opět mírně poklesl. Nejspíše si dále žije příběh vysoké likvidity a zájmu zahraničních investorů, kteří pozice v českých dluhopisech neopustili ani po exitu. Dnes se bude MF snažit na trhu získat delší peníze a v rámci emisí pěti, deseti a patnáctiletého dluhopisu by rádo získalo 12 mld. korun. Výsledky budou nepochybně zajímavé nejen z pohledu výnosů, které za poslední měsíc viditelně vzrostly, ale i z pohledu zájmu investorů. 

Zahraniční forex
Stažení plánů na vyhlášení nezávislosti ze strany katalánské vlády včera pomohlo eurodolaru k tomu, aby smazal další ztráty z uplynulých týdnů. Katalánská kauza tak možná přestane být na periferii eurozóny tou hlavní - časem by ji však měly vystřídat blížící se volby v Itálii. V této souvislosti je třeba zmínit, že italský parlament dnes bude hlasovat o důležitém volebním zákonu, který určí, podle jakého klíče se budou rozdělovat mandáty v parlamentu.

Jinak dnes eurodolar bude sledovat zápis z posledního jednání Fedu, které vyznělo vcelku jestřábím způsobem. Na tržních očekáváních, která počítají s tím, že Fed v prosinci zvýší úrokové sazby, by se ale nic zásadního nemělo změnit, a tudíž i dopad na dolar by měl být malý. 

Ropa
Cena ropy Brent se včera vydala vzhůru, nicméně pohyb se odehrál v rámci intervalu vytyčeného v minulých týdnech. S větším odstupem lze tak říci, že žádné zásadnější zprávy tak trh v současnosti nemusí vstřebávat.

Pozornost se tento týden kromě čísel o zásobách v USA (o den opožděných) soustředí na měsíční zprávy z trhu. Dnes tu svou zveřejní OPEC, který patrně pochválí současný vývoj na trhu, jenž je patrně ve znamení odbourávání zásob. Zajímavější však budou závěry zítřejší zprávy IEA, a to zejména pro rok 2018, neboť výhled na něj prozatím není z hlediska producentů nijak zvlášť růžový.

 

Zařazenost 11.10.2017 09:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3648391/rozbresk-nedostatek-zamestnancu-barierou-dalsiho-rustu-ceska.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Strana zelených | Česká republika
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.