Země EU potvrdily plán na vysokorychlostní internet zdarma

09.10.2017
Euroskop, čtk

Vysokorychlostní internetové připojení by mělo být od roku 2020 bezplatně k dispozici na nejméně 6000 místech v Evropské unii. Plán Evropské komise, na jehož konečné podobě se státy EU s europarlamentem dohodly už v květnu, dnes formálně potvrdily členské země osmadvacítky.

Obce, nemocnice a další veřejné subjekty budou moci požádat o peníze na instalaci přístupových bodů k wifi sítím v případě, že v daném místě ještě neexistuje obdobné soukromé ani veřejné připojení k internetu, které by jinak nový hotspot duplikoval. Unie je připravena pokrýt až celé náklady. Podmínkou je závazek, že toto nové připojení bude provozováno nejméně po tři roky.

Celkově by peníze na tento projekt mohly do roku 2019 dosáhnout 120 milionů eur (přes 3,2 miliardy Kč). Prostředky budou přidělovány geograficky vyváženým způsobem ve všech zemích EU a v zásadě podle pořadí, v jakém se zájemci přihlásí. Přesná kritéria výběru stanoví Evropská komise, která bude rovněž mít tento program na starosti. Žádosti by mělo být možné začít podávat ještě na konci letošního, či na začátku příštího roku.

Přístupové portály WiFi4EU mají být mnohojazyčné a snadno rozpoznatelné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek