Obamova reforma se rozpadá. Donald Trump dělá, to co slíbil, omezuje antikoncepci, která podle amerického ministerstva zdravotnictví podporuje "nebezpečné sexuální chování". Foto: Wikipedia

Trumpova vláda omezila přístup k bezplatné antikoncepci

Americké ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení, které umožňuje zaměstnavatelům v soukromém sektoru neposkytovat milionům Američanek bezplatnou antikoncepci. Administrativa republikánského prezidenta Donalda Trumpa tak zrušila jedno z nejkontroverznějších opatření zavedených v rámci zdravotnické reformy dřívějšího demokratického prezidenta Baracka Obamy.

 

Soukromé firmy a neziskové organizace nebudou muset svým zaměstnankyním nabízet takové zdravotní pojištění, které zahrnuje i nárok na bezplatnou antikoncepci, pokud to je v rozporu s jejich „náboženským nebo morálním přesvědčením“. Ochranu proti početí tímto způsobem získávalo 55 milionů žen, uvádí britská BBC. Než se Trump ujal prezidentského úřadu, sliboval, že tuto povinnost pro zaměstnavatele zruší.

Nařízení ministerstva zdravotnictví přivítali konzervativní křesťanští aktivisté a republikáni v Kongresu, demokraté a obránci práv žen ho naopak kritizují. Resort zdravotnictví uvedl, že přístup k antikoncepci podporuje „nebezpečné sexuální chování“. Podle zástupce ministerstva zdravotnictví Rogera Severina vyřadit antikoncepci z pojištění svých zaměstnankyň se rozhodne jen malá část firem.

Americký kongres gynekologů a porodníků uvedl, že rozhodnutí Trumpovy administrativy jde proti zájmům pacientek. Aktivisté hájící práva žen oznámili, že Trumpovu vládu zažalují kvůli porušení zásady odluky církve od státu.

Hormonální antikoncepce se nepoužívá jen jako ochrana proti početí. Slouží třeba také při léčbě endometriózy nebo syndromu polycystických ovarií.

-čtk-