Europarlament odsoudil pronásledování Tatarů na Krymu

06.10.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament ve čtvrtek odsoudil pronásledování krymských Tatarů ruskými úřady na anektovaném ukrajinském poloostrově Krym a vyzval k justičnímu očištění a k propuštění všech krymskotatarských představitelů, kteří s připojením regionu k Rusku nesouhlasí. V přijatém usnesení europoslanci poznamenávají, že rozhodnutí ruských soudů vypovídají o zneužití justice jako politického nástroje k represím vůči nepohodlným osobám.

Na vzniku rezoluce se podíleli i někteří čeští europoslanci. „Být na straně práva je pro kremelský režim zjevný zločin. Oběti ruské zvůle mají konkrétní jména obsažená v naší rezoluci,“ uvedl při čtvrteční debatě Pavel Svoboda. Jeho kolegyně Michaela Šojdrová pak v plénu prohlásila, že je třeba zřídit na Krymu mezinárodní pozorovatelskou misi OSN, která by o tamní situaci podala zprávu.

„Tato rezoluce znovu evokuje naši paměť. Připomíná naši povinnost splácet dluh těm krymským Tatarům, kteří se v roce 1968 postavili proti okupaci mé země – Československa – sovětskou armádou,“ uvedl další český europoslanec Jaromír Štětina.

Europarlamentní rezoluce, která je právně nezávazná, konkrétně jmenuje osudy novináře Mykoly Semeny a místopředsedů krymskotatarského neoficiálního národního parlamentu Medžlisu Ilmiho Umerova a Achtěma Čijgoze.

Usnesení europarlamentu se zmiňuje o případech dalších osob, které jsou kvůli nesouhlasu s ruskou anexí pronásledovány, a rovněž diskriminační opatření proti krymskotatarské menšině odsuzuje. Jako případ porušování práv krymských Tatarů evropský parlament označil zákaz činnosti Medžlisu, který ruské úřady označily za extremistickou organizaci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek