Pavla Fučíková u kárného senátu NSS Foto: ČJ

Šéfka exekutorů Fučíková dostala od kárného senátu pokutu 50.000 Kč

Nejvyšší správní soud uložil dnes pokutu 50.000 korun prezidentce Exekutorské komory ČR Pavle Fučíkové. Úřad v Ostravě si pod jejím vedením vytvořil vazby nad rámec zákona se společností Hicra reality, v níž má Fučíková akcie společně se svým manželem. Předseda kárného senátu Zdeněk Kühn řekl, že pokuta na samé spodní hranici je kvůli tomu, že Fučíková dosud nebyla kárně trestaná a také taková věc nebyla dosud judikaturně vyřešena.

Fučíková původně čelila kárné žalobě kvůli vazbám úřadu a firmy, prodeji bytu v dražbě právě této společnosti a kvůli údajným manipulacím s kupní cenou. Kárný senát vyloučil z kárné žaloby údajnou manipulaci, protože to prověřuje policie. Zastavil řízení ohledně prodeje bytu v dražbě firmě Hicra reality, protože za to už Fučíková dostala výtku ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Hodnotil tak pouze navázání firmy, kde má podíl, na exekutorský úřad.

Podle Kühna však vazby překročily rámec zákona. Exekutor smí být ze zákona ve firmě, která spravuje jeho majetek. Hicra reality však podnikala, přičemž předsedou představenstva byl manžel Fučíkové, která tehdy držela 96 procent akcií firmy. „Závažně porušila povinnosti exekutora a tím spáchala závažný kárný delikt,“ uvedl Kühn.

Na druhé straně však soud zvolil nejnižší pokutu, jakou mohl. „Dosud nebyla kárně trestaná. Navíc tato otázka nebyla dosud judikaturou rozhřešena. Uznáváme, že neexistuje jednoznačná praxe,“ zdůraznil Kühn. Dodal, že rozhodnutí soudu je tak precedentní. Soud přihlédl i k příslibu Fučíkové, že pokud ji uzná vinnou, postará se z pozice prezidentky exekutorů o rozšíření informace, aby se taková praxe u exekutorů nevykonávala. Fučíková se k rozhodnutí nechtěla vyjádřit. Její advokát Jakub Vepřek však uvedl, že nízká pokuta dokládá, že judikatura nic podobného nikdy neřešila. „Jde o novum. Vypovídá to de facto o ne zcela zásadním zavinění mé klienty v tomto bodě žaloby,“ řekl Vepřek.

Fučíková po jednání uvedla, že cílem její funkce je nejvyšší efektivita vymáhání práva. Podle ní výsledek udává do značné míry inzerce, což není ryze exekuční činnost. Proto na ní spolupracovala s externím dodavatelem, který měl však přístup jen k veřejným informacím a jeho činností nikomu nevznikla škoda. Naopak to podle ní přilákalo více dražitelů a dosáhlo se vyšších výnosů, což bylo k prospěchu povinných i oprávněných. „Tento model jsem vytvořila s dobrým úmyslem, nicméně musím respektovat názor kárného senátu. Fungování svého úřadu samozřejmě jeho závěrům přizpůsobím. Jednalo se o záležitost, která doposud nebyla judikaturou řešena, pozitivním výsledkem je tedy zvýšení právní jistoty,“ uvedla Fučíková. Její advokát Jakub Vepřek uvedl, že jde o novum v judikatuře, což de facto vypovídá o ne zcela zásadním zavinění jeho klientky v tomto bodě žaloby.

Kárnou žalobu na Fučíkovou podal předseda Okresního soudu v Ostravě Roman Pokorný. Zástupci okresního soudu požadovali pro Fučíkovou pokutu, jejíž výši nechali na uvážení kárného senátu. Advokáti Fučíkové chtěli zastavení kárného řízení a zproštění.

Fučíková řekla, že je exekutorkou 15 let a snaží se funkci vykonávat efektivně. Proto si najala i firmu, která by za ni prováděla činnosti, které měly vést k lepším výsledkům. Společnost, v níž má Fučíková podíl, zajišťovala například dražby. Zvolení firmy, kde působí její rodinní příslušníci, považovala za lepší v tom směru, že vše bylo loajální. Řekla také, že největším trestem je pro ni už udělená výtka, protože čelí tlakům, osočování a také jí odcházejí klienti i zaměstnanci.

(čtk, epa)