Andrej Babiš čelí trestnímu řízení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 Foto: Farma Čapí hnízdo

Usnesení o obvinění si aktéři kauzy Čapí hnízdo musí převzít

Usnesení o zahájení trestního stíhání v případu padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo si všichni podezřelí musí osobně převzít. Vyplývá to z trestního řádu, upozorňuje advokát Tomáš Gřivna. Policie rozesílá usnesení v těchto dnech. Na vyzvednutí mají lidé, jichž se obvinění týká, deset dní. Pokud si zásilku nevyzvednou, musí se policie pokusit o doručení znovu. Obvinění by se mohlo týkat předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka. Oba poslance Sněmovna kvůli případu vydala k trestnímu stíhání.

V některých případech se u zásilek do vlastních rukou využívá tzv. fikce doručení. Za den doručení se pak považuje desátý den úložní lhůty. Fikce doručení ale podle trestního řádu neplatí v případě, kdy se obviněnému doručuje usnesení o zahájení trestního stíhání, obžaloba nebo například rozsudek a návrh na potrestání.

„Je třeba se pokusit doručit znovu. Policejní orgán může doručit obvinění i sám, kdekoliv adresáta zastihne, například doma, v práci nebo na ulici,“ uvedl Gřivna. „V případě, že se osoba vyhýbá doručení a je zde dán důvod vazby, je možné ji i zadržet a usnesení doručit v rámci zadržení,“ dodal advokát.

Stejně reagoval i vedoucí katedry trestního práva pražské právnické fakulty Jiří Jelínek. „Usnesení o zahájení trestního stíhání musí být doručeno osobně, a to vzhledem k důsledkům, které jsou s ním spojeny. Právě moment zahájení trestního stíhání umožňuje vůči osobě obviněné provádět procesní úkony, takže žádné uložení nepřichází v úvahu,“ uvedl Jelínek.

Profesor Jiří Jelínek z PF UK Foto: archiv

Dodal, že pokud se nepodaří doručit obvinění poštou, musí se doručit prostřednictvím policie. „Vzhledem k tomu, komu se má doručit, tak to nemůže být nějaký zvláštní problém, ty osoby se přeci pohybují ve veřejném prostoru a domů se patrně vrací do místa trvalého pobytu. Takže, i kdyby si měl policejní orgán počkat, až poslanec Babiš bude občanům rozdávat koblihy na náměstí, musí mu doručit,“ míní profesor.

Další možnost může podle Jelínka být, že policie osobu dostihne, ta ale odmítne obvinění převzít. „Potom se musí udělat písemný záznam, že tehdy a tehdy byl tam a tam v tolik hodin učiněn pokus o doručení, ale osoba odmítla zásilku převzít – máte doručeno,“ vysvětlil Jelínek.

Předseda Pracovní komise pro trestní právo při LRV a advokát Tomáš Gřivna Foto. archiv

Sněmovna vyšetřovatelům Babiše a Faltýnka vydala k trestnímu stíhání na začátku září. Faltýnkův zástupce Josef Bartončík dnes uvedl, že nemá informace o tom, že by obvinění místopředsedovi přišlo. Stejně se vyjádřil i o Babišovi, kterého hájí Bartončíkův bratr Michael.

Státní zástupce obdržel usnesení podle mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové v pátek. K počtu lidí, jichž se usnesení týká, ani k jejich jménům se mluvčí nevyjádří, dokud zásilku všichni nepřevezmou.

Babiše policie podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek vinu popírají. Uvedli, že je má případ poškodit před volbami. V dokumentech figuruje i Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila k Agrofertu.

(čtk)