Komise nabízí státům EU pomoc s přípravou veřejných zakázek

04.10.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise nabízí členským státům pomoc s kontrolou slučitelnosti velkých veřejných zakázek s evropským právem. Zakázky by posuzovala na základě žádosti členské země, pokud by byly pro tento stát významné nebo kdyby jejich celková odhadovaná hodnota přesáhla půl miliardy eur (asi 13 miliard Kč). Takové dobrovolné předběžné posuzování chystané zakázky má podle Komise snížit právní nejistoty a rizika zpoždění i možných právních komplikací.

Návrh je součástí iniciativy, představené v úterý ve Štrasburku. Podle místopředsedy Komise pro růst, pracovní místa a investice Jyrki Katainena má podpořit „plný potenciál veřejných zakázek“. Komise chce podle něj zajistit, aby dva biliony eur (okolo 54 bilionů Kč) – tedy asi 14 procent unijního hrubého domácího produktu – ročně v EU vynakládaných na veřejné služby a produkty skutečně podpořily ekonomiku bloku a podnítily například inovace.

Právní předpisy EU u zadávání veřejných zakázek vyžadují, aby všechny zakázky, jejichž hodnota přesahuje určitou hranici, byly zadávány bez diskriminace, prostřednictvím nabídkového řízení s dodržením zásad transparentnosti a rovného zacházení.

Komise v úterý vybídla státy, aby zlepšily přístup malých a středních firem k trhům veřejných zakázek v EU i ve třetích zemích, zvýšily transparentnost a kvalitu dat o zadávaných zakázkách, snažily se jejich zadávání digitalizovat a více spolupracovaly s dalšími zadavateli napříč unií.

Doporučila též zemím přijmout kroky k tomu, aby veřejní zadavatelé měli obchodní dovednosti, technické znalosti a plně chápali příslušná řízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek