Ranní glosa: Vysokou ziskovost si tuzemské firmy udržely i ve 2. čtvrtletí

Další zpřesnění českého HDP za druhý kvartál letošního roku už s celkovými čísly nijak nezahýbalo, nicméně přineslo řadu zajímavých podrobností. Ekonomika skutečně dosáhla nevídaného mezičtvrtletního růstu 2,5 % a v meziročním srovnání už moc nechybělo a dosáhla pětiprocentního tempa. Hlavní zásluhu si na nabídkové straně opět připsal průmysl, na straně poptávky spotřeba domácností a čistý export. Pozadu ovšem příliš nezůstaly ani investice, a to nejenom ty podnikové, ale investovat konečně začal ve větší míře i vládní sektor. Nakonec, jak je vidět z vývoje rozpočtu nebo z objemu nečerpaných peněz z fondů EU, prostor – tedy alespoň ten finanční – nepochybně má. Vedle toho více investovaly i firmy, které ve stále větším měřítku čelí nedostatku zaměstnanců, a tak příklon k větší automatizaci se zdá být v tuto chvíli jedním z možných východisek. Nakonec právě nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků se začíná ve větší míře odrážet ve mzdových nákladech a v mírně nižší ziskovosti tuzemských podniků. I když zisk podniků aktuálně poklesl o 1,2 %, zůstává míra ziskovosti podle Českého statistického úřadu na úrovni téměř 50 %, což je výrazně příznivější číslo než 39 % průměr EU.

Ve druhém čtvrtletí si výrazně polepšily i domácnosti. Ostatně naznačovaly to už údaje o vývoji průměrné a mediánové mzdy. Disponibilní důchod domácností, tedy to, co mohou domácnosti utratit, proinvestovat či uspořit, vzrostl nejrychlejším tempem od roku 2008 (+5,7 %). A jak je vidět z čísel, vysoký optimismus spotřebitelů se odrazil i ve vyšší ochotě utrácet a menší vůli spořit. Míra úspor však ani tak příliš neutrpěla a zůstala u deseti procent a příliš se nezměnila ani ochota investovat do bydlení. Tedy alespoň v nominálním vyjádření, protože zde není vůbec zohledněn prudký růst cen nemovitostí, který aktuální data docela výrazně zkresluje.

Poslední sada podrobných dat o vývoji české ekonomiky za druhý kvartál nezvyšuje ani neodhaluje žádná významná rizika pro další vývoj hospodářství, i když vykazuje nemalou podobnost s trendem roku 2008, kdy ekonomika stála prahu hluboké (importované) recese. Jedno se ovšem v tuto chvíli zdá být jisté, a sice že letošní takřka rekordní růst HDP je nemožné zopakovat. Proto už pro příští rok počítáme s výrazným zpomalením tempa na zhruba 3 %.


Zařazenost 04.10.2017 08:10:00
ZdrojČSOB - Komentáře
Originálcsobft.cz//smartappforfm/api/commentary/4x4cmcnb34euh0fg9dpqx4jjt

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.