Od ledna tohoto roku narostl v Čadu a zejména jeho hlavním městě N’Djamena počet podvyživených dětí hospitalizovaných v nemocnici oproti stejnému období v roce 2017 až o 45 procent! Lékaři bez hranic (MSF) proto otevřeli v čadském hlavním městě ve spolupráci s čadským ministerstvem zdravotnictví nové terapeutické centrum pro léčbu podvýživy. Ilustrační foto Foto: UNICEF

Červený kříž: Do konce roku může být v Jemenu milion případů cholery

Na 750.000 vzrostl v Jemenu počet případů, u nichž mají lékaři podezření na nákazu cholerou, přičemž 2119 lidí nemoci podlehlo. Podle agentury Reuters to včera oznámil Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) s tím, že počet předpokládaných případů cholery by mohl do konce roku v této zemi dosáhnout jednoho milionu.

 

MVČK označil situaci v Jemenu za humanitární katastrofu. Většina infrastruktury, včetně škol a nemocnic, byla zničena válečným konfliktem mezi vládou, kterou podporuje arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, a šíitskými povstalci podporovanými Íránem. Konflikt si od roku 2014 vyžádal už na 10.000 obětí.

Vedoucí delegace MVČK v Jemenu Alexandre Faite obvinil válčící strany, že používají nepřiměřenou sílu, což způsobuje velké množství civilních obětí. Faite vyzval ke znovuotevření letiště v metropoli Saná, kterou kontrolují povstalci, aby tudy mohly proudit dodávky humanitární pomoci.

Epidemie cholery v Jemenu propukla v říjnu roku 2016. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. Druhá vlna epidemie pak začala v dubnu.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Jemen má asi 26 milionů obyvatel, z toho téměř 15 milionů je odříznuto od zdravotní péče. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Čtrnáct milionů lidí trpí v Jemenu nedostatkem jídla a na 3,3 milionu dětí je podvyživených. Riziko úmrtí na choleru je přitom u podvyživených dětí mnohonásobně vyšší.

-čtk-