Saúdky za volantem. Toyota by mohla být na koni. A Uber?

Saudská Arábie dala tento týden zelenou ženám za volantem. Královské nařízení je zároveň královskou příležitostí pro světové automobilky, které by se v nábožensky konzervativním pouštním království rády rozjely dál. 

Rijád dosud ženám řídit automobil bez výjimky zakazoval, avšak mnohé aktivistky zahájily kampaň neposlušnosti. Nechaly se fotografovat při jízdě a některé skončily ve věznicích nebo s pokutami. Podle nařízení krále Salmána má vzniknout speciální rada, která by do 30 dnů měla přijit s odborným posudkem ke změnám v zákonu. Očekává se, že ženy budou moci v Saúdské Arábii řídit od června příštího roku.

Ženy představují zhruba polovinu mladé a rostoucí populace Saúdské Arábie, která čítá 32 milionů osob. Analytici odhadují, že rozhodnutí největší blízkovýchodní ekonomiky pootevřít jim trh s auty bude mít zásadní dopad na poptávku po vozidlech. Jenom loni se v Saúdské Arábii prodalo 676 000 vozidel, z toho 32 procent tvořily toyoty. Dvojkou na tamním trhu byl jihokorejský Hyundai s podílem 24 procent.

Když pomineme saúdskoarabské ženy a jejich rodiny, pro které bývá nutnost zaměstnávat soukromého řidiče finanční zátěží, komu by historický krok mohl prospět?

Pokud jde o případnou výrobu v Saúdské Arábii, podepsala japonská Toyota už v březnu dohodu o uskutečnění studie o proveditelnosti. V raných fázích jednání jsou také její asijští konkurenti Nissan Motor a Hyundai. I v jejich případě jde podle saúdskoarabských médií o možnost produkce v zemi.

Demografie ve hře

Obdobně američtí výrobci by mohli mít velkou příležitost, pokud se jim podaří trefit rozdílný vkus Saúdských Arabek a podvolí se kulturně citlivému marketingu v televizi a na sociálních sítích.

“Vzhledem k tomu, že mnoho žen bude cestovat s dětmi, pomohly by reklamy na rodinné vozy a minidodávky,” říká Nahed Eltantawyová z americké High Point University.

Příliv nezkušených řidiček a možné problémy ohledně bezpečnosti na silnicích by naopak mohly alespoň za začátku vrhnout negativní světlo na služby pro sdílení jízdy, jako je kalifonrský Uber. Ten tvrdí, že jenom v Saúdské Arábii se 80 procent jeho jízd uskuteční právě pro ženy.

Menší zájem by kvůli historickému opatření mohl být také o soukromé řidiče pracující přímo pro jednotlivé rodiny. Těch jsou v Saúdské Arábii nyní tisíce. Pokud ale jejich služby už nebudou tolik potřeba, mohlo by se to projevit na způsobu, jakým do země proudí přistěhovalci, říká analytička Rebecca Lindlandová z webu Kelley Blue Book.

Zdroj: Bloomberg, Foto: Wikipedia

 

Zařazenopá 29.09.2017 16:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3638408/saudky-za-volantem-toyota-by-mohla-byt-na-koni-a-uber.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Saúdská Arábie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.