Ani tři výjezdové skupiny včetně pediatrického specialisty nedokázaly zabránit tragédii při plánovaném domácím porodu na jihu Moravy. Dítě navzdory snahám o resuscitaci zemřelo. Foto: Flickr

Na jihu Moravy zemřelo dítě při porodu doma

Na jihu Moravy zemřelo dítě při porodu doma, podle záchranné služby to byl plánovaný domácí porod. Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny včetně pediatrického specialisty. Záchranná služba to včera uvedla na svém webu. Případem se zabývá policie, řekl ČTK její mluvčí Pavel Šváb.

 

„Operátorka ihned zahájila s volajícím telefonicky asistovanou resuscitaci a zároveň vyslala na místo tři týmy záchranné zdravotní služby, včetně lékaře neonatologa,“ stojí na webu záchranářů. Po příjezdu na místo zdravotníci novorozence převzali a pokračovali v resuscitaci. „I přes veškerou snahu všech členů posádky se u dítěte nepodařily obnovit životní funkce,“ uvedla ve zprávě záchranná služba.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková ČTK řekla, že bližší informace o místě, kde se případ stal, ani o pohlaví dítěte nelze uvádět. Více k případu neřekl ani Šváb. „Případem se zabýváme,“ doplnil bez podrobností.

Novorozeně zemřelo na jihu Moravy při porodu doma i na konci dubna. Policejní mluvčí Bohumil Malášek tehdy uvedl, že policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště. Podle Unie porodních asistentek šlo o překotný porod. Malášek včera ČTK řekl, že vyšetřování tohoto případu ještě neskončilo.

Plánované domácí porody jsou v Česku ožehavým tématem. Část matek si je přeje jako alternativu k porodnicím, lékařská obec je většinově odmítá jako hazard. Záchranáři apelují na budoucí rodiče, aby si důkladně promysleli všechna rizika, která s sebou domácí porod nese. „Vozy zdravotnické záchranné služby jsou sice v jistém smyslu pojízdnou jednotkou intenzivní péče, v žádném případě ale nemohou plně nahradit zázemí porodnických a neonatologických pracovišť, která jsou v krizových situacích pro záchranu novorozence rozhodující,“ zdůrazňují záchranáři.

-čtk-