Vnějšími příznaky cholery jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu. Pro zastavení onemocnění je klíčové především dodržování správné hygieny. Foto: Wikipedie

Zdravotníci chtějí očkovat proti choleře přes 900.000 Nigerijců

Zdravotníci v severovýchodní Nigérii bojují s epidemií cholery: očkovat proti onemocnění chtějí tento týden více než 900.000 lidí. Nákaza propukla zejména v táborech pro vysídlené osoby, kde žijí lidé, kteří uprchli před nigerijskou teroristickou organizací Boko Haram. Nemoc si od poloviny srpna vyžádala bezmála 50 mrtvých, uvedla v úterý organizace Thomson Reuters Foundation.

 

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ho bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu. Rychlému šíření nemoci napomáhá její krátká inkubační doba – od dvou hodin do pěti dnů. Pro zastavení onemocnění je klíčové především dodržování správné hygieny.

Kvůli nedostatku jídla či kvůli násilí, které v zemi rozpoutala Boko Haram, opustilo v Nigérii své domovy zhruba 1,8 milionu lidí. Podle OSN se v kritických místech, kde se cholera šíří, nyní nacházejí až tři čtvrtiny z nich.

„Vakcíny hrají životně důležitou roli ve snaze zpomalit šíření nákazy, poskytnou nám čas pro zajištění dobré vody a hygienické infrastruktury, která by zničila příčiny (epidemie),“ uvedl ve svém prohlášení šéf celosvětové vakcinační aliance Seth Berkley.

Nákaza propukla ve městě Maiduguri, metropoli nigerijského státu Borno, a podle organizace Lékaři bez hranic se rychle šíří i do okolních měst.

„Bojíme se, že počet připravených lůžek nám nebude stačit vzhledem k tomu, že počet nakažených ve městě Mongunu (přiblině 140 severně od Maiduguri) nadále stoupá,“ řekl koordinátor Lékařů bez hranic v regionu.

Snahy zastavit epidemii ztěžují zdravotníkům i sami pacienti, kteří v mnoha případech podezření na onemocnění nehlásí úřadům.

-čtk-