ČEZ prý v Bulharsku čeká na vyšší nabídky. Dokončení prodeje se možná letos nedočkáme, říká analytik Patrie

Nabídky zájemců o bulharská aktiva ČEZ nenaplňují představy společnosti a pokud nedojde k jejich zvýšení, mohlo by z prodeje bulharské distribuční sítě a elektrárny ve Varně sejít. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes uvedly Hospodářské noviny. ČEZ se k nabídkám nevyjádřil, uvedl pouze, že podnik je stále vyhodnocuje.

ČEZ v Bulharsku prodává hnědouhelnou elektrárnu u Černého moře a především svoji distribuční firmu. Zdroje HN uvedly, že za distribuční síť nabídli tři zájemci, mezi které patří i česká společnost Energo-Pro, zhruba 250 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy Kč). ČEZ však požadoval minimálně 300 milionů eur (7,8 miliardy Kč) a očekával, že nabídky budou ještě vyšší. Na hnědouhelnou elektrárnu Varna dostal ČEZ prý jedinou nabídku v hodnotě 50 milionů eur.

„Účetní hodnota aktiv v Bulharsku by podle nás měla být okolo 7,5 mld. Kč,“ uvedl hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. Také je podle něj třeba v případě prodeje počítat s výpadkem cca 1,3 miliardy na úrovni provozních zisků EBITDA.

Hospodářské noviny zároveň napsaly, že pořizovací náklady, za které ČEZ firmy kupoval, byly výrazně vyšší. Celkově do nákupů v Bulharsku podle něj ČEZ investoval 17,3 miliardy Kč. Na dividendách dostal podle mluvčí firmy necelých 7 miliard. I s nabízenými sumami by energetika tudíž nyní skončila několik miliard v mínusu.

„Pokud spekulace v tisku o nedostatečných nabízených cenách za bulharská aktiva ČEZ stojí na reálných základech, což je s ohledem na problematičnost energetického trhu v Bulharsku dost dobře možné, v letošním roce se uzavření celé transakce zřejmě již nedočkáme,“ uvedl Sýkora. „Upravený čistý zisk by takovém případě letos měl směrovat k cíli společnosti ve výši 19 miliard Kč, což dává šanci na udržení dividendy na úrovni 33 Kč na akcii i v příštím roce,“ řekl také.

Akcie ČEZ dnes na pražské burze před polednem přidávaly 0,6 procenta. Cena elektřiny v závěru úspěšného týdne odevzdávala dnes dopoledne část zisků, když cena kontraktu s dodávkou v příštím roce klesala o 2 procenta. Pražská burza si jako celek před polednem připisovala růst 0,5 procenta.

Zdroje: HN, Patria.cz

 
 

Zařazenopá 15.09.2017 12:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3627324/cez-pry-v-bulharsku-ceka-na-vyssi-nabidky-dokonceni-prodeje-se-mozna...
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.