Rakousko odmítá Junckerův plán na rozšíření eurozóny

15.09.2017
Euroskop, čtk

Rakouští politici napříč politickým spektrem odmítají plán předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera na rozšíření eurozóny na celou Evropskou unii. Poukazují přitom na varovný příklad Řecka. Kancléř Christian Kern ze Sociálnědemokratické strany (SPÖ) koncept ve čtvrtečním vysílání stanice Ö1 označil za nepromyšlený.

„Viděli jsme, co se stane, když se přijímají ti, kteří kritéria splňují jen v omezené míře. Ukázkovým příkladem je Řecko. Nakonec to vede jen k větším problémům, a ne k větší integraci,“ řekl rakouský kancléř. S Kernem souhlasí i ministr zahraničí Sebastian Kurz, šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) a kandidát na funkci kancléře.

Vůdce pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache připomněl, že některé členské země euro ani přijmout nechtějí. „Očividně k tomu chtějí přinutit ty, kteří ho nechtějí,“ řekl Strache. Junckera označil za centralistu, který se nepoučil z brexitu. Navrhované rozšíření schengenského prostoru volného pohybu osob není podle něj správné, protože neexistuje ochrana vnější hranice EU.

Juncker přednesl plán na rozšíření eurozóny a schengenského prostoru spolu s řadou dalších návrhů ve středu v Evropském parlamentu v obsáhlém projevu o stavu Evropské unie. Požadoval i podporu pro chudší země EU, aby mohly přijmout euro rychleji. Návrh vyvolal kritiku bohatších členských států EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek