Silný vítr v zádech českých zpracovatelů

 

 

AKTUÁLNÍ MAKROEKONOMICKÝ KOMENTÁŘ

 

ROZPOČET, PMI, 1. 10. 2013

Silný vítr v zádech českých zpracovatelů

Index nákupních manažerů v září znovu ukázal na expanzi, byť oproti srpnu hodnocení podmínek v odvětví mírně pokleslo z 53,9 bodu na 53,4 bodu. Všech pět dílčích složek ukazatele přispělo k celkovému výsledku pozitivně. Stát hospodařil v samotném září lehce deficitně, za celý letošek překročily výdaje příjmy o 38,2 mld. Kč. To je meziročně výsledek lepší o více než 33 mld. Kč.

Klíčový ukazatel nových zakázek rostl v září již čtvrtý měsíc v řadě. Na pomoc totiž přichází i zlepšující se zahraniční poptávka. Německý spotřebitel je nejoptimističtější za posledních zhruba šest let, což by mohlo povzbudit i vyšší zájem o české výrobky. Německo totiž, jak vyplynulo z červencových údajů o zahraničním obchodě, zatím neabsorbuje tolik českého zboží, jak bychom čekali. Od začátku roku byl dokonce vývoz do země našeho hlavního obchodního partnera meziroční nižší.

Našlápnuto má i domácí poptávka. Spotřebitelská důvěra se v září opět zlepšila, což by se mohlo alespoň mírně projevit i v nákupním chování. V to doufají i obchodníci, kteří v září taktéž zvýšili svůj optimismus.

Oživení ve zpracovatelském průmyslu je vidět i v ostatních oblastech. Rozpracovanost výroby pokračuje v růstu, poptávka po vstupech byla nejsilnější od června 2011, dodací lhůty se prodloužily a mírně vzrostly i ceny. Zájem o průmyslové zboží tedy roste a s ním i potřeba nových pracovníků. Stejně jako v minulých měsících ale firmy ještě nenašly odvahu zvýšit ceny své produkce. Naopak se snaží stále křehkou poptávku podpořit například slevovými akcemi.

Pomineme-li jednorázové převody, stát hospodařil meziročně s  nižším deficitem, opět především díky čerpání peněz z rozpočtu EU. K nim se v září přidal i lepší výběr DPH, který byl ve stejném období minulého roku o necelých 15 mld. Kč chudší. Naopak na výdajové straně rozpočtu se stále projevuje tristní plnění dopravních investic. Ve státní peněžence je tedy sice menší díra než vloni, při pohledu na výdaje do infrastruktury to ale není ve všech směrech pozitivní zpráva.

 

 

 

 

Tento dokument má pouze informativní charakter a nemusí odrážet aktuální stav.  Informace v něm uvedené nelze považovat za jakékoli investiční doporučení, výzvu či pobídku k nákupu či prodeji jakéhokoli investičního nástroje či finančních prostředků. Dokument byl zpracován v dobré víře na základě nejlepších dostupných informací v daném okamžiku. Veškeré prezentované názory a předpovědi jsou pouze vyjádřením názorů GE Money Bank, a.s. GE Money Bank, a.s. nepřebírá záruku za přesnost a úplnost informací uvedených v tomto dokumentu (ačkoli vychází z toho, že byly publikovány tak, aby poskytovaly přesný, úplný a nezkreslený obraz skutečnosti), ani za škody, které by mohly případně vzniknout jejich dalším využitím. Bez předchozího souhlasu GE Money Bank, a. s. nelze tento dokument či jeho části dále šířit.


Zařazenoút 01.10.2013 00:10:00
ZdrojMoneta
Originálmoneta.cz/documents/cz/komentare/MMB-mk-roz-ff-2013-10-01.pdf
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.