Trh práce potvrzuje zdravou kondici i v závěru roku

 

 

 

 

 

NEZAMĚSTNANOST, 9. 1. 2017

Trh práce potvrzuje zdravou kondici i v závěru roku

Situace na trhu práce v závěru roku nepřekvapila. Ukončení pracovních smluv uzavřených na dobu určitou navázaných na sezónní práce zvedl podíl nezaměstnaných osob na 5,2 %. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání vzrostl na 360 tisíc. Prostřednictvím úřadů práce zaměstnavatelé nabízeli více než 132 tisíc volných pracovních míst, což odpovídá meziročnímu navýšení o téměř 30 tisíc. O nejnovější situaci na trhu práce dnes informovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Konec kalendářního roku pro některé pracující Čechy představuje ukončení pracovní smlouvy uzavřené na dobu určitou. Ve statistikách trhu práce to s sebou nese vyšší podíl nezaměstnaných osob. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání se v prosinci zvýšil na 5,2 %, což odpovídá meziměsíčnímu nárůstu o tři desetiny procentního bodu. Z hlediska meziročního srovnání však byla prosincová situace stále příznivější, a to o jeden rovný procentní bod. Seznam evidovaných uchazečů o zaměstnání se v prosinci rozrostl o necelých 55 tisíc nových záznamů. Evidence naopak zeštíhlela o 36 tisíc již zaevidovaných uchazečů. Nové uplatnění na trhu práce však našlo pouze dvacet tisíc z nich, což představuje nejslabší měsíční umístění v roce 2016. 

Příležitostí na trhu práce v podobě volných pracovních míst je ještě stále nespočet. V posledním dni loňského roku jich zaměstnavatelé nabízeli více než 132 tisíc. Široká nabídka pracovních příležitostí jde ruku v ruce s příznivým ekonomickým růstem, který je hlavním tvůrcem pracovních míst především v odvětví průmyslu. Samotný sektor zpracovatelů nepřetržitě od srpna nabízí více než 30 tisíc míst. Zaměstnavatelé se nejvíce poohlížejí po pomocných pracovnících ve výrobě, montážních dělnících, profesionálních řidičích, pracovnících v oblasti těžby a stavebnictví nebo kuchařích. Hlad po volné pracovní síle však vykazují téměř všechny sektory české ekonomiky. 

Situace na trhu práce se již začíná dotýkat svých limitů. Prostor pro další snižování se tak pomalu vyčerpává. A i přestože očekáváme, že v roce 2017 se míra nezaměstnanosti podívá ještě o něco níže, tempo klesání bude mnohem pozvolnější, než jsme viděli v roce 2016. 

 

Důležité upozornění: Tento dokument má pouze informativní charakter a nemusí odrážet aktuální stav. Informace v něm uvedené nelze považovat za jakékoliv investiční doporučení, výzvu či pobídku k nákupu či prodeji jakéhokoliv investičního nástroje či finančních prostředků. Dokument byl zpracován v dobré víře na základě nejlepších dostupných informací v daném okamžiku. Veškeré prezentované názory a předpovědi jsou pouze vyjádřením názorů MONETA Money Bank, a. s. MONETA Money Bank, a. s, nepřebírá záruku za přesnost a úplnost informací uvedených v tomto dokumentu (ačkoliv vychází z toho, že byly publikovány tak, aby poskytovaly přesný, úplný a nezkreslený obraz skutečnosti) ani za škody, které by mohly případně vzniknout jejich dalším využitím.


Zařazenopo 09.01.2017 00:01:00
ZdrojMoneta
Originálmoneta.cz/documents/cz/makro-komentare/mmb_komentarnezamestnanost_09012017.pdf
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.