Wood prodá téměř 30% podíl v Pegas Nonwovens, přijme nabídku R2G Rohan

Aktualizováno

Společnost Wood Textiles Holding, která je největším akcionářem výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, se rozhodla přehodnotit svůj postoj a prodat svůj 29,98% podíl ve firmě do rukou R2G Rohan, která podala nabídku na převzetí Pegasu. Nabídku Wood dle zprávy akcpektuje do 25. září. Akcie Pegas Nonwovens se po zcela nehybném úvodu na pražské burze pohybují v blízkosti úterního závěru 1004 Kč za akcii. 

Nabídka R2G Rohan na převzetí zní na 1010 Kč za akcii. "Věřili jsme tomu, že se Wood takto rozhodne a toto rozhodnutí vítáme. Krok Woodu považujeme za potvrzení atraktivity nabídky, kterou jsme podali," uvedl v reakci pro Patria.cz Jakub Dyba za R2G Rohan

"Silně věříme Pegasu a jeho budoucímu úspěchu - tak, jak jsme věřili vždy. Po dalších úvahách ohledně podmínek dobrovolné nabídky na převzetí a konzultacích s investory, po zvážení investičních preferencí a rizik, jsme se finálně rozhodli nabídku na převzetí akceptovat," uvedl v oficiální zprávě Petr Vošvrda, ředitel Wood Textiles Holding Limited. Doplnil, že podle platných podmínek nabídky ji Wood Textiles akceptuje do 25. září 2017. 

Analytici Patria Finance se již dříve přiklonili k názoru dobrovolnou nabídku na převzetí akcií Pegasu přijmout. "Potvrzujeme naše doporučení nabídku akceptovat a akcie prodat, případně prodat akcie přímo na trhu v blízkosti nabídkové ceny 1010 Kč za akcii. Nabídka odpovídá zhruba 11násobku EV/EBITDA, což je vysoko na průměrem posledních pěti let, který se pohybuje na úrovni 8,3násobku. Podobně poměr vypadá na úrovni P/E 16násobek versus pětiletý průměr u 10násobku. Proto nabídku shledáváme atraktivní," uvádí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora

R2G Rohan Czech je druhým nejsilnějším akcionářem Pegas Nonwovens s podílem 10,82 procenta. Nabídku na převzetí akcií Pegas Nonwovens komunikuje Rohan od července s cenou 1010 Kč za akcii. To dává celému Pegasu hodnotu pod 9 miliardami českých korun.

Samotná fima Pegas i na základě analýz od České spořitelny a Ernst & Young považuje cenu nabídnutou R2G za přiměřenou. Představenstvo ale uvedlo, že je R2G připravena snížit, nebo i zastavit vyplácení dividend akcionářům Pegasu. To by sice podle vedení textilky mohli uvítat věřitelé a finanční partneři textilky díky zvýšení zůstatku hotovosti a snížení zadluženosti, není to však v souladu s dosavadní politikou firmy. Představenstvo prohlásilo, že dosud Pegas dokázal vyplácet dividendy a zároveň dosahovat růstu. R2G na svém webu sdělila, že je v dlouhodobém zájmu Pegasu hromadit hotovost, aby měla textilka peníze na budoucí akvizice.

Textilka ve svém stanovisku upozornila rovněž na to, že některé obchodní smlouvy by mohly být vypovězeny, pokud by R2G získala kontrolní podíl akcií. Ustanovení, dávající možnost vypovědět smlouvu v případě změny v ovládání společnosti, je také součástí podmínek dluhopisů vydaných Pegasem. Textilka ale zatím nezjišťovala, zda by smluvní partneři a vlastníci dluhopisů chtěli smlouvy v případě převzetí firmou R2G vypovědět.

Akcionářům vzkázal Pegas Nonwovens, že toto stanovisko z 25. srpna nepředstavuje žádnou pobídku k prodeji akcií a každý by si měl utvořit na výhodnost nabídky R2G vlastní názor. Lucemburský fond Wood Textiles Holding Limited původně opakovaně uváděl, že o prodeji svých akcií v Pegasu neuvažuje. Už v srpnu ale Jakub Dyba z R2G pro Patria.cz uvedl, že postoj skupiny Wood nepovažuje za nezvratný a upozornil, že vnímá jako určitý rozpor odmítavý postoj Wood k nabídce převzetí a úroveň, na které prodávali své získané akcie Pegasu členové představenstva firmy, včetně zástupce Wood & Company. Dyba v srpnu pro Patria.cz řekl, že počítá s úspěchem nabídky na převzetí Pegas Nonwovens. Na přímou otázku Patria.cz k možnému dalšímu osudu akcií Pegas Nonwovens na pražské burze odpověděl v souladu s obsahem dosud zveřejněných dokumentů: že v případě získání 95% podílu a více v Pegas Nonwovens by R2G zvážila squeze out. Pegas v této rovině odmítl komentář s odkazem na R2G.


Zařazenost 13.09.2017 08:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3625111/wood-proda-temer-30-podil-v-pegas-nonwovens-prijme-nabidku-r2g-rohan...
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Podíl | Prodej elektráren
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V