Inflace v srpnu stagnovala na 2,5 % a za prognózou ČNB zaostala o jednu desetinu procentního bodu

Srpnová inflace skončila podle očekávání, když spotřebitelské ceny meziměsíčně poklesly o 0,1 %, a to především zásluhou sezónního vývoje cen potravin. Vedle nich mírně díky výprodejům zlevnilo sezónní oblečení a obuv, zatímco ceny dovolených naopak ve vrcholící sezóně zamířily ještě více nahoru.

Meziročně inflace sice stagnuje, avšak tlak na pokles cen rozhodně nezmírňuje. Jen za potraviny nyní spotřebitelé platí o 5,6 % více než loni především v důsledku zvyšování cen mléčných výrobků a masa. Rostou i náklady na bydlení s tím, jak se zvyšuje nájemné a ceny některých energií. A právě potraviny spolu s bydlením generují více než polovinu současné inflace. Je přitom velmi pravděpodobné, že zmírnění růstu těchto cen nelze v nejbližších měsících příliš očekávat. Zvláště v případě bydlení, kde boom poptávky tlačí nahoru nejenom ceny bytů, ale i nájmů. A to je na spadnutí ještě nárůst cen elektrické energie v důsledku jejího zdražování na komoditních burzách.

Inflaci stále ve větší míře nahrává i zvyšující se kupní síla domácností. Rychlý růst mezd totiž nemůže zůstat bez následků a nakonec je to už vidět u služeb v oblasti ubytování a stravování nebo některých volnočasových aktivit, kde vysoká poptávka nahrává vyšším obchodním maržím. Nelze ovšem zapomenout ani na ty služby, kde se rychle rostoucí mzdy promítají do cen téměř automaticky. Naštěstí jejich podíl na spotřebitelském koši není až tak zásadní.

Naproti tomu na trhu, kde panuje velmi silná konkurence (viz elektronika, respektive internetové obchody) ceny stále ještě klesají. Nakonec citelné oslabení dolaru vytváří obchodníkům dostatečný polštář pro další snížení cen zboží z Asie. Podobně, i když v mnohem menším měřítku, funguje i posílení koruny vůči euru, které od dubna dosáhlo cca 4 %.

Aktuální inflační číslo sice zaostalo za očekáváním centrální banky, avšak rozdíl od prognózy je minimální. ČNB proto může uvažovat o dalším zvýšení svých úrokových sazeb ještě v letošním roce. Zvlášť když se ekonomice daří výrazně lépe, než očekávala, a mzdy rostou na české poměry v posledních letech téměř neuvěřitelně. Bude jen otázkou taktiky, zda si bude chtít bankovní rada počkat na listopadovou prognózu, nebo k růstu sazeb přistoupí už v září. Obě varianty jsou ve hře, i když vyšší pravděpodobnost lze přiřadit listopadu.

A nakonec, co se bude dít se spotřebitelskými cenami v dalších měsících? Meziroční inflace by se mohla v důsledku statistického základu z minulého roku začít velmi pomalu snižovat k cíli až v závěru letošního roku. Pokles inflace ovšem následně zbrzdí další růst nákladů spojených s bydlením. A zapomenout nelze ani na silnou poptávku, která rozhodně obchodníky ke zlevňování příliš motivovat nebude.


Zařazenopo 11.09.2017 09:09:00
ZdrojČSOB - Komentáře
Originálcsobft.cz//smartappforfm/api/commentary/193xim7nixrt44tr069znyzhv

Související témata

Intervence ČNB | ČNB | Inflace | Růst inflace | Stagnace
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.