Jan Chvojka: Posílili jsme práva našich občanů v Evropské unii

Poslanecká sněmovna dnes na návrh ministra Jana Chvojky schválila vládní návrh novely antidiskriminačního zákona. Novela výrazně přispěje k lepší ochraně českých občanů, kteří pracují v zemích Evropské unie, a poskytne větší ochranu lidem z EU, kteří pracují u nás.

Dosavadní praxe v Evropě bohužel ukazovala, že pracovníci z řad občanů jiných států EU a jejich rodinní příslušníci byli vystaveni rozdílnému zacházení a tyto překážky je odrazovaly od volného pohybu. Kladem přijaté novely je, že přináší rovný přístup k zaměstnání, k sociálním a daňovým výhodám, bydlení, či dětí ke vzdělání, a to jak jako občanům ČR, tak i dalším státům Unie. Stejně tak občané ČR mají mít rovný přístup k těmto statkům, pokud pobývají v jiné zemi EU,“ vyzdvihl ministr Jan Chvojka.

Implementovaná novela podle něho zaručí, že ať už občan EU pracuje v jakémkoliv jiném státě Unie, neměl by poznat rozdíl v přístupu k němu při zaměstnání, při souvisejících daňových a sociálních výhodách je například stejná zdravotní péče, při přístupu k bydlení či při přístupu jeho dětí ke vzdělání. Občanům Evropské unie budou uznány stejné nároky na sociální pomoc, uznána vyžadovaná kvalifikace z jiné země, neměli by být odmítnuti či odsunuti při nároku na sociální byt či být žádáni o úhradu při léčbě, při přijímání dětí do školky apod. Kvalitní jednotná úroveň ochrany ve všech zemích včetně ČR bude prospěšná všem občanům EU, tedy i našim občanům při práci a životě v zahraničí.

Základním principem přijaté novely je reciprocita. My poskytneme pomoc a ochranu pracovníkům z jiných zemí u nás a čeští pracovníci naopak získají ochranu v cizích zemích. Jsme jedna z posledních zemí v Evropě, která tuto novelu přijala. Bylo by od nás výsostně nekolegiální, kdybychom využívali pro své lidi ochrany poskytované venku, ale sami jí nikomu neposkytovali. I proto jsem rád, že jsme dnes dokázali potřebnou úpravu přijmout,“ vyzdvihuje ministr Jan Chvojka.

K tomu, zda dochází k naplňování rovného zacházení, bude pověřen veřejný ochránce práv, který bude také poskytovat pracovníkům ze zemí Evropské unie poradenství.

 


Zařazenopá 08.09.2017 10:09:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/jan_chvojka/aktualne/jan-chvojka-posilili-jsme-prava-nasic...
Přílohy
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V