Harvey. Irma. Nad extrémním počasím už nelze jen tak mávat rukou

Spojené státy se sotva oklepaly z dopadu hurikánu Harvey, a od Atlantiku se už blíží další tři bouře. První z nich, hurikán Irma, by USA mohl vystavit největší účet v jejich historii. Ve středu odpoledne zesílily v Atlantiku také bouře José a Katia. Pryč jsou doby, kdy jsme nad extrémními jevy, jako je právě Harvey, mohli mávat rukou s tím, že jde o výjimečné, ale přirozené jevy, píše Philip Ball pro The Prospect. 

Zatím není jasné, zda Donald Trump bude i nadále papouškovat obvyklé argumenty popíračů globálního oteplování. Jisté je jen to, že jeho komentáře na sociálních sítích zas a znovu dokazují jeho sociopatickou slepotu k utrpení. Možná ale i on pochopí, že už není prostor pro další pavědecká tvrzení, otevírá téma Ball.

Divoký hurikán Irma kombinuje potenciálně zničující mix větru a dešťů a podle zveřejněných predikcí má dosáhnout americké Floridy o víkendu. Následuje hurikán Harvey, který zničil nejen Houston a nemalou část amerických rafinérských kapacit.

Je pravdou, že Harvey, který do oblasti Houstonu přinesl během jednoho týdne více srážek, než kdy bylo v historii zaznamenáno, nebyl přímo způsoben globálním oteplováním. Východní pobřeží jihu Spojených států je tropickými cyklóny sužováno dlouhodobě. Intenzita této bouře, která dosáhla velikosti očekávané jen jednou za 500 let, ale byla téměř jistě zvýšena oteplováním hladiny moří. Tedy oteplováním, na kterém se podílí lidská aktivita. 

Bílý dům se zbavil v podstatě všech důvěryhodných poradců z vědecké komunity a například někteří lidé z Ministerstva zemědělství dostali instrukce, že vůbec nemají používat výraz globální oteplování. Jim Blackburn z Rice University v Houstonu dokonce považuje za jádro problému skutečnost, že politici nejsou ochotni otevřeně diskutovat o tom, co se o změnách klimatu ví. Pro běžné lidi je pak těžké najít spojitost mezi tím, že někdo do vzduchu vypustí více oxidu uhličitého a v Houstonu pak přijdou masivní srážky. Zde je klíčovým pojítkem zmíněná teplota hladiny moří a oceánů. Hurikán Harvey pak vznikl z neobvykle teplé hladiny oceánu.

Globální oteplování také zvedá hladinu oceánů, což zhoršuje záplavy v deštěm postižených oblastech. V neposlední řadě pak utichly větry na Houstonem a veškeré srážky tak spadly na poměrně omezeném území. Predikce podobných událostí se tedy stává mnohem důležitější než v minulosti, ale Trumpova vláda škrtá výdaje na vědu na výzkum a namísto toho zvyšuje rozpočet armády. Velmi prudké bouře ale už vědci dokážou předpovědět včas a problémem je mnohem více příprava na ně. Ukazuje to právě Texas, kde se o potřebných protiopatřeních hovoří už dlouho, ale konkrétní kroky většinou chybí. 

Harvey ukazuje, že klimatické změny mohou podobným úkazům skutečně přidávat na intenzitě. Klimatické modely jsou si tím poměrně jisté. 

 
 

Zařazenočt 07.09.2017 12:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3618363/harvey-irma-nad-extremnim-pocasim-uz-nelze-jen-tak-mavat-rukou.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata


Více zpráv k tématu Počasí

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.