Obchodní plán pro licenci nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru

Klíčovým přílohou pro povolení k výkonu činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru (NPSÚ) dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru (ZSÚ) je plán obchodní činnosti podložený reálnými ekonomickými propočty.

Dle § 2 písm. c) vyhlášky č. 381/2016 Sb., o žádostech, oznámeních a předkládání výkazů podle zákona o spotřebitelském úvěru, se obchodním plánem činnosti rozumí skutečně zamýšlený podnikatelský plán žadatele na první 3 účetní období zpracovaný ve formátu výkazů účetní závěrky podložený reálnými ekonomickými propočty spolu s komentářem, který obsahuje

  • záměry žadatele z hlediska rozsahu a objemu poskytovaných spotřebitelských úvěrů (SÚ) a popis plánovaného způsobu jejich dosažení a charakteristiky cílové skupiny klientů a obchodní sítě žadatele,
  • základní východiska a předpoklady, na kterých je plán založen, a odůvodnění provázanosti kvantitativních údajů plnu a reálnosti plánovaných výsledků činnosti.

Co se rozumí plánem obchodní činnosti a co vše by měl obsahovat, je dále popsáno v Metodice ČNB k podávání žádostí o udělení oprávnění k činnosti NPSÚ. Metodika mimo jiné upozorňuje na skutečnost, že obchodní plán by měl zohledňovat povinnost NPSÚ stanovenou v § 14 odst. 1 ZSÚ, tj. udržovat kapitál alespoň ve výši 20.000.000 Kč a zároveň kapitálový poměr ve výši odpovídající 5 % objemu poskytnutých a dosud nesplacených úvěrů vykázaných ke konci kalendářního roku. Žadatel tak musí mít na paměti provázanost veškerých údajů obsažených v obchodním plánu.

Plán obchodní činnosti je stěžejním dokumentem žádosti a žadatelé by mu tak měli věnovat zvýšenou pozornost. Česká národní banka (ČNB) plán obchodní činnosti v licenčním řízení neschvaluje, nicméně posuzuje, zda je realistický a zda je založen na relevantních předpokladech. Z obchodního plánu musí být patrné, jak bude žadatel v následujících letech vykonávat činnost NPSÚ a že ji nebude vykonávat v rozporu se ZSÚ.

Tým naší advokátní kanceláře se skládá ze zkušených advokátů a ekonomů, kteří jsou na základě praktických zkušeností z řízení u ČNB schopni v součinnosti s klientem sestavit obchodní plán tak, aby vyhovoval všem požadavkům ČNB v licenčním řízení.


Zařazenost 07.06.2017 09:06:00
ZdrojSCHEJBAL&PARTNERS
Originálakschejbal.cz/obchodni-plan-pro-licenci-nebankovniho-poskytovatele-spotrebitelskeho-uveru

Související témata

Obchodní bilance | Marshallův plán | ČSOB banka | ČOI


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.