Afghánce je přes sto let Foto: Twitter

Švédsko zamítlo 106leté Afghánce azyl, hrozí jí deportace

Stošestileté Afghánce Bibihal Uzbakíové, kterou média v roce 2015 po jejím příchodu do Švédska označila za nejstarší uprchlici na světě, hrozí deportace do vlasti. Švédské úřady jí totiž podle agentury AP žádost o udělení azylu zamítly, rodina se již proti rozhodnutí odvolala.

Uzbakíová, která má velké problémy s pohybem a které obtížně mluví, nyní žije s dalšími jedenácti členy rodiny ve vesnici Hova ve středním Švédsku. Vyrozumění o zamítnutí azylu Afghánka dostala během ramadánu. Rodina se před ní špatnou zprávu nejprve snažila tajit, žena ale kvůli smutku ostatních pojala podezření. Od té doby, co se informaci dozvěděla, se její stav podle rodiny zhoršuje.

Švédská agentura pro migraci potvrdila, že ženě azyl zamítla. Ve vysvětlení uvedla, že „obecně vysoký věk není důvodem pro získání azylu“.

Neúspěšní žadatelé ve Švédsku mají možnost tří odvolání, celý proces je tak časově náročný. Azylové žádosti ostatních členů afghánské rodiny jsou pak v různé fázi odvolacího řízení, uvedla AP.

Švédsko podobně jako řada evropských zemí hodnotí žádosti Afghánců i podle místa, kde žijí. Některé oblasti totiž úřady považují za bezpečné. Uzbakíová s rodinou před odchodem do Švédska žila bez dokladů osm let v Íránu, kam se uchýlila před válkou a násilnostmi ve vlasti.

Švédsko, které má 9,5 milionu obyvatel, bylo v roce 2015 svědkem obrovského přílivu migrantů. O azyl požádalo více než 162.000 lidí, téměř třetina z nich přišla z válčící Sýrie. Loni se počet azylantů v zemi snížil na 29.000 a letos očekává Švédsko podobný počet žádostí.

(čtk)