Prezident Miloš Zeman Foto: Hrad.cz

Prezident Zeman podepsal rozdělování insolvencí soudcům pomocí elektronického generátoru

Insolvenční případy se budou přidělovat soudcům automatickým a náhodným systémem. Změnu v přidělování přinese novela občanského soudního řádu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad. Nový systém bude zaveden zhruba za půldruhého roku od zveřejnění normy ve sbírce. Vláda jej původně navrhovala zavést pro všechna soudní řízení, Sněmovna jej ale zúžila.

V současnosti se soudcům rozděluje práce podle postupného „kolečka“ daného rozvrhem práce. To může vést k tomu, že lze dopředu předpokládat, který soudce či senát bude řešit následující novou věc. Novinka, kterou navrhlo ministerstvo spravedlnosti, spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ náhodně přidělil soudci počítačový systém.

Kritika vůči navrhovanému systému ovšem zněla z obou nejvyšších soudů i ze Soudcovské unie. Poslanci ji z větší části vyslyšeli a schválili jeho zavedení jen u insolvenčních věcí.

Novela také zruší specializaci Obvodního soudu pro Prahu 2 na řešení trestných činů v dopravě, budou je mít v pravomoci všechny pražské obvodní soudy. Sníží rovněž poplatek za antidiskriminační žaloby. Naopak poplatek zavede za návrh na zahájení řízení o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, či rozhodnutím o vazbě, trestu nebo ochranném opatření.

(čtk)