Komentář k výsledkům: Pegas Nonwovens (Držet, 12m cíl = 876 CZK) - Rostoucí ceny polymerů se podepsaly pod horší vývoj ziskovosti společnosti

Výsledky hospodaření společnosti za druhé čtvrtletí rozhodně neoslnily. Na všech hlavních ukazatelích zaostaly za naším i tržním očekáváním. Důvodem byly rostoucí ceny polymerů, které dosáhly ve druhém kvartále svého dvouletého maxima. Na úrovni čistého zisku pak nepříznivě působily ztráty z kurzového přecenění. Pozitivem je výraznější nárůst celkového objemu produkce díky rozjezdu nové výrobní linky ve Znojmě.

Fakta a události: (1) Objem produkce dosáhl ve Q2 17 rekordních 27,085 tis. tun, což meziročně znamenalo zvýšení o 5,6 %. Za tímto vývojem stál rozjezd nové výrobní linky ve Znojmě, od které management očekává letošní produkci ve výši necelých 5 tis. tun, což je nepatrně více, než s čím jsme počítali v poslední analýze. Za pozitivum lze označit rostoucí podíl výrobků určených pro hygienu, který se zvýšil na 86,7 % (+2,2 pb y/y). (2) Propad EBITDA za Q2 17 na 9,5 mil. EUR se promítl na poklesu marže o výrazných 4,8 pb na 16,9 %, což je nejhorší údaj za téměř dva roky. Ceny polymerů ve třetím kvartále klesly, což bude pozitivně působit na ziskovost firmy, když Pegas bude účtovat zákazníkům koncové ceny na základě cen vstupních komodit za druhý kvartál. Proto i management potvrdil svůj výhled na celoroční EBITDA v rozmezí 43 až 50 mil. EUR.  (3) Čistý zisk propadnul o téměř 90 % na 0,8 mil. EUR. Důvodem byly především změny devizových kurzů, které se projevily rozdílně na nerealizovaných ziscích či ztrátách v porovnávaných obdobích. Pozitivně se do výsledku promítly nižší úrokové náklady díky expiraci úrokových swapů, které souvisely s dříve refinancovanými bankovními úvěry. (4) Investice v druhém čtvrtletí dosáhly 9,4 mil. EUR, za celý první půlrok pak činily 14,5 mil. EUR, z čehož 10,4 mil. EUR představovaly kapitálové výdaje v souvislosti s rozšiřováním výrobních a skladovacích kapacit. K novému projektu v Jihoafrické republice CEO František Řezáč uvedl, že pokračuje v souladu s časovým harmonogramem. Výstavba by měla být zahájena v posledním kvartále letošního roku a komerční provoz by měl být spuštěn začátkem roku 2019. Letošní celkové investiční výdaje by neměly přesáhnout úroveň 30 mil. EUR. (5) Hodnota čistého dluhu ke konci druhého kvartálu činila 169,4 mil. EUR, což je oproti stavu na konci minulého roku o 5,4 % více. Kromě investic se na jeho výši promítlo i posílení české koruny vůči euru, které zvýšilo eurovou hodnotu dluhopisů denominovaných v českých korunách. Vůči ukazateli EBITDA vzrostl čistý dluh na vysoký 3,8násobek (3,32 ke konci Q1 17, respektive 3,45 ke konci roku 2016). Naproti tomu existuje křížové měnové zajištění těchto dluhopisů, což efektivně snižuje celkovou hodnotu čistého dluhu o 6,4 mil. EUR na 163 mil. EUR.

Dobrovolný odkup akcií:Představenstvo společnosti zpracovalo písemné stanovisko a doručilo ho společnosti R2G Rohan Czech s.r.o., která oznámila, že stanovisko zveřejní během zítřka. Ta nyní drží ve společnosti 10,8% podíl. Náš pohled na dobrovolný odkup jsme shrnuli ve zvláštním komentáři (viz http://bit.ly/PegasFla_1707).

Potenciální dopad na cílovou cenu a doporučení: Naše odhady celoročních výsledků prozatím měnit nebudeme. Očekáváme, že třetí kvartál by mohl alespoň částečně kompenzovat slabší výsledky za druhé čtvrtletí. Cena akcií bude nyní ovlivňována především jednáním o výši odkupní ceny. Předpokládáme, že by zde mohl nadále existovat tlak některých minoritních akcionářů na její zvýšení a nevylučujeme možnost růstu ceny až ke hranici 1.100 CZK za kus. Proto nadále i přes naši nižší cílovou cenu doporučujeme akcie držet. Aktuální navrhnutá odkupní cena představuje prémii vůči naší cílové ceně zhruba 15 %. V případě snahy některého investora získat majoritní podíl si dovedeme představit prémii i okolo 25 %.  

Rizika: Pokračující růst cen polymerů považujeme za jedno z hlavních rizik pro hospodaření společnosti. Aktuálním rizikem je však odstoupení společnosti R2G Rohan od zamýšleného odkupu akcií, které by vedlo k výraznému propadu ceny akcií. 

Očekávané události: Odpoledne se uskuteční konferenční hovor s analytiky. Na 16. listopad je naplánováno zveřejnění výsledků za třetí kvartál.

Autor: Miroslav Frayer

Zařazenočt 24.08.2017 11:08:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/39d_new_comment

Související témata

PEGAS NONWOVENS

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.