Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Pelikán nakonec zbavil Zemana mlčenlivosti kvůli výslechu. Ministra kritizuje Unie státních zástupců

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se nakonec rozhodl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Učinil tak poté, co mu dnes sněmovní komise pro vyšetřování úniku informací z vyšetřovacích spisů objasnila důvody, proč chce žalobce vyslechnout. Na své kritice policie ve vztahu k žádosti o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) trvá. Kritizovala ho za to Unie státních zástupců.

„Konečně jsem se dozvěděl, v jakém rozsahu a proč potřebuje (komise) zbavit pana nejvyššího státního zástupce mlčenlivosti, takže jsem do protokolu to učinil, abych to dále neprotahoval,“ uvedl Pelikán.

Ministr původně odmítal Zemana zbavit mlčenlivosti pro výslech před komisí. Zdůvodňoval to tím, že žádost komise nebyla řádně zdůvodněna podle zákona o státním zastupitelství. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) namítal, že další svědci byli na základě podobných žádostí jinými nadřízenými mlčenlivosti zbaveni a obvinil ministra z obstrukce.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán také dnes řekl, že dál trvá na tom, že žádost o vydání jeho stranického šéfa Andreje Babiše v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo je motivována snahou ovlivnit výsledek říjnových sněmovních voleb.

Za výroky ho zkritizovala Unie státních zástupců. „Unie považuje za nevhodné, aby ministr spravedlnosti označoval žádost o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání za pokus o ovlivnění voleb. Pouhé načasování nemůže být argumentem. Kdyby policie podala žádost až po volbách, jistě by pro změnu byla osočována z toho, že účelově vyčkávala, a tím ovlivnila volby. Žádný politicky vhodný čas pro žádost o vydání k trestnímu stíhání neexistuje,“ uvedli zástupci Unie na Facebooku.

Promluvil Šlachta i Bradáčová

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta před poslaneckou komisí odmítl, že by informace z vyšetřovacích spisů unikaly z útvaru pod jeho vedením. Řekl to dnes po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí. Nyní komise vyslýchá pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Dopoledne již před ni předstoupil bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

I pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se ohradila proti tvrzením, že iformace z vyšetřovacích spisů unikají ze státního zastupitelství. „Ohrazuji se proti tomu, že by slabým článkem bylo státní zastupitelství, tomu tak rozhodně není. Uvnitř státního zastupitelství jsou nastaveny mechanismy velmi účinné a efektivní a o tom také svědčí některá trestní řízení proti státním zástupcům,“ uvedla Bradáčová.

Jedním z opatření proti únikům by podle žalobkyně měl být zákon o poskytování soukromých detektivních služeb. Bradáčová podotkla, že soukromými detektivy je řada bývalých policistů, kteří odešli v důsledku reorganizací a „často získávají informace od svých bývalých kolegů“.

 

„Samozřejmě je to odpovědnost policistů, je to odpovědnost dozorového státního zástupce a samozřejmě neznám spis, tak to ani nemíním komentovat,“ řekl Šlachta, který po zrušení ÚOOZ nastoupil do celní správy, která v té době spadala pod tehdejšího ministra financí Babiše.

(čtk, epa)