Tyto léky byly stahovány z trhu, jak se nyní ukazuje, šlo sice o preventivní akci, ale skutek výměny léku v krabičce se skutečně stal. Foto: Česká lékárnická komora

Obžalovaný nepřijal podmínku za záměnu léků v Zentivě

Muž obžalovaný z úmyslné výměny léků v krabičkách společnosti Zentiva nesouhlasí s podmíněným trestem, který mu soud uložil trestním příkazem. Kauzu tak bude muset projednat Obvodní soud pro Prahu 10 v hlavním líčení. První jednání je naplánované na 2. října. ČTK to zjistila od mluvčí soudu Libuše Jungové a z veřejné justiční databáze. Bývalému zaměstnanci farmaceutické společnosti hrozí až pět let vězení.

 

Soud v případu rozhodl na konci června jen několik dní poté, co státní zástupci podali obžalobu k soudu. „Obžalovaný podal odpor proti trestnímu příkazu, kterým byl uznán vinným podle obžaloby a byl mu uložen podmíněný trest,“ sdělila ČTK Jungová. Trestní příkaz tak byl zrušen a kauza se bude projednávat při veřejném hlavním líčení.

Případ se stal loni v září. Zentiva musela stáhnout některé léky od pacientů a ze zdravotnických zařízení kvůli podezření, že balení mohou obsahovat jiné tablety. Důvodem stahování byl nález dvou blistrů (plastové lisované obaly) přípravku Neurol v krabičkách označených jako přípravek Atram v Polsku, které byly vyrobeny v pražském závodě Zentivy. Firma kvůli tomu podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Muž podle obžaloby vložil ve dvou případech originální blistr s jedním léčivem do krabičky od jiného léčiva a tyto krabičky pak vložil do většího balení krabiček s prvním léčivem. Záměna krabiček byla brzy odhalena, z počátku však nebyl zřejmý rozsah a charakter záměny, což si vyžádalo rozsáhlá opatření. Podle státních zástupců nebylo ohroženo zdraví koncových uživatelů léků, ale byla poškozena farmaceutická společnost.

Případem se zabýval také Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), podle kterého bylo kvůli záměně staženo přes 100 milionů balení léků a šlo tak o největší podobný případ v Česku. Následná kontrola ukázala, že firma neporušila zákon, záměna nevznikla kvůli technické chybě, ale kvůli selhání jednotlivce.

Bývalý zaměstnanec Zentivy byl obviněn z přečinu poškození cizích práv. Mladá fronta Dnes v minulosti uvedla, že muž čin spáchal jako pomstu, protože krátce předtím dostal výpověď.

-čtk-