15.08.2017 ČSÚ nabízí médiím v době voleb nadstandardní připojení

 

15. srpna 2017

Český statistický úřad bude úplné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR opět zveřejňovat na svém výsledkovém webu volby.cz. Nejdůležitější stránky s výsledky pak budou současně k dispozici na speciálně zřízeném a posíleném webu volbyhned.cz. Kromě toho ČSÚ tradičně připraví vyhrazené připojení pro hromadné sdělovací prostředky.

Systém zpracování a zveřejňování průběžných a celkových výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, za který je ze zákona Český statistický úřad odpovědný, zaručuje naprostou průhlednost celé sumarizace výsledků hlasování. Umožňuje i veřejnou kontrolu skutečnosti, že okrskové výsledky jsou v systému trvale uloženy v podobě, ve které byly převzaty od okrskových komisí. Jde o standardní postup uplatňovaný již v minulosti.

Do prezentačního systému budou výsledky hlasování z okrsků postupně ukládány ihned po jejich převzetí a ověření správnosti zástupci okrskové volební komise a ČSÚ, tj. po 14. hodině v sobotu 21. října.

Pro zabezpečení dostupnosti dat s průběžnými výsledky (ve formátu XML pro další zpracování výsledků) v průběhu voleb zřídí ČSÚ vyhrazený server, ke kterému bude povolen přístup pouze registrovaným zájemcům z řad hromadných sdělovacích prostředků. Tento server bude připojen do internetu zvláštní 20Mbps linkou. Celé řešení bude technicky maximálně nezávislé na standardní webové prezentaci voleb (server www.volby.cz).

Zájemci o povolení přístupu z řad médií se mohou registrovat zasláním žádosti na e-mailovou adresu olga.fabianova@czso.cz. Součástí žádosti musí být IP adresní rozsah, ze kterého bude zájemce k serveru přistupovat, e-mailový a telefonní kontakt. Každá organizace může z důvodu zajištění dostupnosti přístupu sdělit maximálně dva adresní rozsahy. Pro testování je možné specifikovat třetí IP adresní rozsah, který však bude v době reálného zpracování odpojen. Žádosti lze zasílat do 4. října 2017.

Na základě doručené žádosti budou zájemci sděleny údaje pro přístup k serveru. Přidělení přístupu touto formou i následné stahování XML dat je bezplatné. Zájemcům sdělíme rovněž popis formátu pro předávání průběžných výsledků voleb. Podmínkou pro využívání těchto dat je uvedení ČSÚ jako zdroje.

Celý systém bude připraven pro testování od 25. září 2017. Pro testování budou na vyhrazeném serveru umístěna vzorová data, případně testovací data z plošných zkoušek. Testování je možné provádět až do 18. října 2017.

Na vyhrazeném serveru pro hromadné sdělovací prostředky bude po celou dobu testování i před samotným zpracováním výsledků voleb umístěn popis formátu XML i všechny potřebné číselníky a registry ve formátu XML. Po zpracování výsledků voleb budou na server umístěna kompletní data s výsledky též ve formátu XML a Excel, a to až do úrovně volebních okrsků.

ČSÚ bude připraven i na případný krizový způsob zasílání základních informací pomocí e-mailových zpráv. Půjde o opakované zasílání dohodnutých XML souborů.

V předstihu bude oznámen termín technické schůzky, na které se s uživateli dojednají poslední technické podrobnosti a stanoví se doba tzv. živé zkoušky pro média.

 

Kontakty


Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 778 727 232
E petra.bacova@czso.cz | Twitter @statistickyurad

Olga Fabiánová
oddělení technologie zjišťování ČSÚ
T 274 052 013 | M 607 714 550
E olga.fabianova@czso.cz

 

  • csu-tz170815-csu_nabizi_mediim_v_dobe_voleb_nadstandardni_pripojeni.docx

Zařazenoút 15.08.2017 02:08:00
ZdrojČSÚ - Tiskové
Originálczso.cz/csu/czso/csu-nabizi-mediim-v-dobe-voleb-nadstandardni-pripojeni

Související témata

Windows 8 | ČSÚ
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.