Rozbřesk: Korea vrací na globální trhy strach - cítí ho i koruna.

Nad světovou ekonomikou je jasno. Odhady růstu jsou přepisovány směrem vzhůru, a to (až na USA) prakticky ve všech významnějších ekonomikách. Současně s tím globální měnová politika zůstává extrémně uvolněná. I proto vládla na začátku léta na trzích velice dobrá nálada, ve které trhy dokázaly “přimhouřit” oči nad řadou střednědobých rizik od nepročištěných italských bank po předražené čínské reality.

Tato pohoda ale v posledních několika dnech vzala rychle za své. Eskalace napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou vrátila strach rychle do hry. Americké akcie zažily včera nejhorší den od května tohoto roku a index “strachu” VIX (implikovaná volatilita na S&P 500) vzrostl během jediného dne o více než 40 %.

Geopolitické napětí zpravidla trhy vyděsí jen na krátko. Nutnou podmínkou ovšem je, že nepřeroste ve výraznější konflikt a časem napětí pomine. To ale zdá se zatím Donald Trump nemá úplně v plánu. Včera své varování vůči Severní Koreji ještě umocnil a prohlásil, že zatím byly jeho hrozby příliš mírné. Trhy ale možná tak neděsí samotný konflikt Spojených států a Severní Koreji. Důležité pro ně je, aby se nestal rozbuškou pro konflikt mezi USA a Čínou. V tomto směru jsou zajímavé zprávy z čínského tisku. Oficiální média razí názor, že by Čína měla zůstat neutrální, pokud Korea “vypálí” na Spojené státy jako první.

Nárůst napětí na globálních trzích logicky nehraje do karet ani střední Evropě - pod tlakem je zlotý i koruna. Je vidět, že sázkaři na zisky koruny právě v takovýchto chvílích mohou ztrácet trpělivost a začít “balit kufry”.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se i včera obchodovala v defenzivě, ale nepodařilo se jí proplout nad 26,20 EUR/CZK. Oproti sousednímu zlotému tak ztráty byly relativně mírné. Zkušenost posledních dní ale ukazuje, že sázkaři na zisky koruny přesně v takovýchto momentech (nárůstu napětí na globálních trzích) budou ztrácet trpělivost. Pokud se globální napětí kolem Koreji (viz úvodník) nezklidní, může se koruna pokusit znovu o proražení 26,20 - to by v případě úspěchu otevíralo měnovému páru další cestu vzhůru.

EURUSD + zahraniční FX

Dolaru sice včera ráno zpočátku pomáhalo harašení atomovými zbraněmi, ale odpoledne přišlo zklamání v podobě nízké výrobní inflace. Její jádrová složka totiž meziměsíčně nečekaně propadla a tak vznesla otazník nad nejdůležitějším makročíslem tohoto týdne a tím bude dnes odpoledne zveřejněná spotřebitelská inflace. U ní čeká trh v červenci meziměsíční nárůst o 0,2 % m/m, což se může jevit jako příliš. Nicméně, je dost možné, že trh (tedy dolar) bude spokojen s jakýmkoliv pozitivním (meziměsíčním) růstem.

Nárůst averze k riziku ve světě momentálně trápí v regionu polský zlotý. Včera se měnový pár EUR/PLN dokonce přehoupl přes 4,28. Zklidnění situace (mezi USA a Severní Koreou) by však mohlo zlotý stabilizovat, byť jako riziko v pozadí zůstává doutnající spor polské vlády s EU ohledně podoby justiční reformy.

Ropa

Navzdory významnému poklesu zásob v USA v minulém týdnu se cena ropy posouvá níže. Roli může hrát i obecně vyšší nejistota na trzích.

Dnes zveřejní svou měsíční zprávu z trhu s ropou Mezinárodní energetická agentura (IEA), což by pro trh měla být možná nejzajímavější událost tohoto týdne. IEA patrně zhodnotí dodržování dohody OPECu a poslední vývoj na trzích, který se projevil růstem ceny ropy nad 50 USD/barel.


Zařazenopá 11.08.2017 09:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3601097/rozbresk-korea-vraci-na-globalni-trhy-strach---citi-ho-i-koruna.html

Zprávy o koruně

St 08:15 Překvapivě odolná koruna (ČSOB-Dealing) Měny-forex
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.