ČS nemovitostní fond investuje v Polsku. Koupil budovu za 3 mld. Kč

ČS nemovitostní fond investuje v Polsku. Koupil budovu za 3 mld. Kč

  • Nemovitostní fond ČS expanduje na polský trh, koupil administrativní budovu Proximo I ve Varšavě
  • Hodnota transakce překročila 3 mld. Kč (116 mil eur)
  • Díky této akvizici se počet nemovitostní fondu rozrostl na 12 a celková tržní hodnota budov v portfoliu překročila 15 mld. Kč

tz_170809.jpgNejstarší a největší podílový nemovitostní fond na českém trhu, který obhospodařuje REICO investiční společnost České spořitelny, koupil začátkem srpna administrativní budovu Poximo I ve Varšavě. Hodnota nové akvizice ČS nemovitostního fondu činí přibližně 3,078 mld. Kč (116,6 mil. eur). Transakce se uskutečnila formou převodu 100% vlastnického práva k nemovitosti.  Nová akvizice je důležitým posunem v  geografické diverzifikaci aktiv fondu – dosud totiž fond vlastnil nemovitosti pouze v České republice a na Slovensku.

„Expanze ČS nemovitostního fondu na polský trh je významným milníkem v jeho dosavadní historii, která přispěje k jeho dlouhodobě stabilní výkonnosti,“ říká Filip Kubricht, předseda představenstva REICO IS ČS.

ČS nemovitostní fond budovu koupil od společnosti Proximo I s.o.o. Sp. K. patřící do Hines Russia & Poland fund. Proximo I je 15 patrová administrativní budova s převládajícími kancelářskými prostory ve 12 nadzemních patrech. Ve 3 podzemních patrech budova Proximo I nabízí 428 parkovacích míst. Celková pronajímatelná plocha nemovitosti činí zhruba 29,2 tisíc m2 a 95 % pronajímatelné plochy budovy je obsazeno.

„Struktura portfolia ČS nemovitostního fondu momentálně prochází velkými změnami. Akvizice budovy Proximo I od renomované developerské společnosti Hines pro fond znamená důležitý krok k regionální diverzifikaci a zajištění toho nejkvalitnějšího investičního aktiva, které je v České republice a na Slovensku hůře dostupné,“ říká Tomáš Jandík, člen představenstva REICO IS ČS.

Při akvizici byly na straně kupujícího mezinárodní poradenské společnosti CBRE, CMS, TPA a DIL zatímco prodávající byl zastoupený společnostmi Cushman&Wakefield, Crido a Dentons.

Největším nájemcem budovy je lokální pobočka americké výrobní společnosti Stanley Black & Decker, která zaujímá zhruba 17 % celkové pronajímatelné plochy. Spolu s polskou personálně poradenskou společností Grupa Pracuj a japonskou farmaceutickou společností Takeda zaujímají zhruba 40 % celkové pronajímatelné plochy budovy. Mezi další nájemce patří například kanceláře poboček mezinárodních společností Manpower nebo Six.

Nemovitost byla postavena v roce 2016 podle návrhu renomované britské architektonické kanceláře Rolfe Judd.  Development budovy zaštítila společnost Hines a generálním dodavatelem stavby byla společnost HOCHTIEF Polska. Design lobby a vnitřní dvorany budovy navrhla známá italská společnost Pininfarina. Budova obdžela environmentální certifikaci BREEAM Excellent.

Prodávající skupina Hines Russia & Poland fund je součástí mezinárodní investiční, developerské a správcovské společnosti Hines se sídlem ve Spojených státech. Kromě polského trhu společnost Hines působí na dalších 19 trzích v různých částech světa a spravuje nemovitostní aktiva v hodnotě zhruba USD 96,5 miliardy.   

ČS nemovitostní fond touto akvizicí rozšíří svůj počet nemovitostí v portfoliu fondu celkem na 12 budov. Celková tržní hodnota portfolia budov fondu přesáhla po akvizici budovy Proximo I 15 miliard korun. Ve vlastnictví fondu je nyní 6 nemovitostí v Praze, 3 nemovitosti v Bratislavě a po jedné nemovitosti ve Varšavě, Brně a Českých Budějovicích.

ČS nemovitostní fond, spravovaný investiční společností REICO IS ČS, vznikl v roce 2007 a je největším a nejstarším podílovým nemovitostním fondem na českém trhu. Ke konci července 2017 do fondu investovalo přes 58 tisíc podílníků. ČS nemovitostní fond je určen zejména konzervativním investorům a svým výnosem má za cíl se z dlouhodobého pohledu pohybovat nad úrovní státních dluhopisů. Výnos fondu za posledních 5 let činil 2,56% p.a. (k 3. 8. 2017).

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

František Bouc
Dočasný tiskový mluvčí ČS
Pavla Kozáková
Tiskové centrum ČS

PDF verze tiskové zprávy [nové okno]



Zařazenost 09.08.2017 00:08:00
ZdrojČeská spořitelna
Originálcsas.cz/banka/content/inet/internet/cs/sc_18653.xml
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.