Pokud je při reexportech porušen zákon, Státní ústav pro kontrolu léčiv se nerozpakuje udělit pokuty v řádu miliónů korun. Foto: Koláž ZD

Lékárna dostala pětimilionovou pokutu za prodej léků do zahraničí

Firma RM Pharmatrade dostala pětimilionovou pokutu za reexport léků do Německa a na Slovensko. Vyvezla jich téměř 17.000 balení za více než 15,7 milionů korun, čímž porušila zákon o léčivech. ČTK o tom informovala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Přinesdomová. Kontrolovaná lékárna v Praze se dopustila i dalších pochybení. Vyjádření firmy ČTK shání.

 

Firma nakoupila léky jako lékárna, nikoliv jako distributor. Jejich dalším prodejem do zahraničí tak porušila zákon. Šlo o přípravky k léčbě angíny pectoris, cukrovky, astmatu, chronické plicní nemoci, revmatoidní artritidu, ale také antidepresiva, léky na onemocnění prostaty, užívané při léčbě závislosti na alkoholu a snížení cholesterolu.

Při stanovení výjimečně vysoké pokuty úřad přihlížel k tomu, že firma reexportovala léky opakovaně a pravidelně. „V případě jejich nelegálního vývozu se stávají tyto vysoce specificky indikované léčivé přípravky určené pro konkrétní za život ohrožující onemocnění nedostupnými,“ dodala mluvčí.

Při kontrole v lékárně firmy na Senovážném náměstí v Praze SÚKL dále zjistil, že její pracovníci pravidelně nekontrolovali teplotu v místech, kde se skladovaly léky, a nepostupovali správně při vedení evidence návykových látek.

Sankce pro lékárnu je letos nejvyšší pokutou, kterou lékový ústav kvůli porušení zákona o léčivech udělil a která nabyla právní moci. Další vysoké pokuty dostal distributor léčiv Pharmedex mimo jiné za to, že uváděl na trh nitroděložní tělíska se závadou v jakosti (2,3 milionu Kč) a firma Lékárna AVE, která provozuje pět lékáren na Moravě a ve Slezsku také za reexport léků. Ostatní sankce se pohybovaly s řádech desítek až stovek tisíc korun.

Celkem loni nabyly právní moci pokuty vyměřené ústavem za porušení tohoto zákona v celkové výši přes 12 milionů korun.

-čtk-