Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ Beneš o letošní prognóze, Bulharsku i lithiu

Šéf ČEZ Beneš o letošní prognóze, Bulharsku i lithiu

08.08.2017 11:24, aktualizováno: 8.8. 12:56
Autor: ČTK

Aktualizováno

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš už nečeká velké změny v prognóze letošních výsledků firmy. V rozhovoru pro ČTK ale hovořil také o budoucnosti skupiny v Bulharsku a o úvahách o těžbě lithia.

Skupina ČEZ dnes navýšila celoroční cíl čistého zisku, očištěného o mimořádné vlivy, ze 17 na 19 miliard a provozního zisku EBITDA z 52 na 53 miliard korun. „Vždycky je jistá míra nejistoty. Čím více se blížíte konci roku, tím více míra nejistoty klesá. To je přirozené," řekl Beneš ČTK. Loni činil očištěný čistý zisk ČEZ, ze kterého se počítá dividenda, 19,6 miliardy korun, meziročně o 29 procent méně. Provozní zisk EBITDA byl 58,1 miliardy korun, o 11 procent méně než v roce 2015.

ČEZ v posledních letech svoje cíle překonal. Ještě v listopadu loňského roku například očekával za rok 2016 očištěný čistý zisk 18 miliard korun a zisk EBITDA 56 miliard korun. Podle Beneše podhodnocení nebylo záměrné. "V každou chvíli vůči trhu, vůči investorům, prezentujeme naše nejlepší informace, se kterými v danou chvíli disponujeme. Jak to v tu chvíli vidíme, tak to úplně férově říkáme," uvedl.

V září chce ČEZ vědět více o bulharských operacích


O Bulharských aktivech skupiny Beneš uvedl, že ČEZ by rád měl jasno v září. Záměr zmapovat zájem o bulharská aktiva oznámil ČEZ už v lednu. Společnost má dlouhodobé problémy s bulharskými úřady a loni v červenci zahájila proti zemi mezinárodní arbitráž.

"Platí to, že testujeme, za jakých podmínek bychom našli protistranu, která by si od nás tato bulharská aktiva koupila," uvedl Beneš. "Na konci se rozhodneme, jestli v Bulharsku zůstaneme, nebo jestli některá z těch nabídek bude pro nás natolik zajímavá, že ji využijeme," dodal.

Některá bulharská média v dubnu uvedla, že nabídky do tendru na prodej aktiv podala zhruba desítka uchazečů. Beneš dnes potvrdil, že původní počet zájemců byl zúžen, jejich konkrétní počet ani jména ale sdělit nechtěl. Již dříve potvrdila zájem o bulharská aktiva ČEZ energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze, která v Bulharsku také působí.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

K zahájení arbitráže s Bulharskem se firma podle loňského vyjádření rozhodla po řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání ČEZ v zemi a kvůli dlouhodobě se nezlepšující kritické situaci na tamním energetickém trhu. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů eur. Beneš upozornil, že letošní výsledky pozitivně ovlivnil i efekt mimosoudní dohody o narovnání se státní energetickou společností NEK právě v Bulharsku.

ČEZ lithium těžit nechce, obor ale sleduje

Podle Beneše ČEZ nemá zájem o těžbu lithia v Česku. Investice do těžby kovu, který se využívá mimo jiné na výrobu baterií, se mohou podle dřívějšího vyjádření investorů pohybovat v Krušných horách v řádech miliard korun. Do skupiny ČEZ mimo jiné patří společnost Severočeské doly, která na severu Čech těží hnědé uhlí.

"Náš útvar business rozvoje se chvilku zabýval i myšlenkou trošku lépe poznat tuto podnikatelskou příležitost. Nicméně jsme nakonec na strategické debatě nejvyššího vedení došli k tomu, že si myslíme, že ČEZ by se neměl vydat směrem, že by měl být aktivní v těžbě lithia nebo ve výrobě baterek," uvedl Beneš.

Firma podle něj ale chce vývoj bateriových systému sledovat a Beneš označil baterie za jeden z největších fenoménů budoucí elektromobility a energetiky obecně. "Je to pro nás velmi blízký obor, který pozorujeme. Budeme se snažit nasazovat pilotní projekty bateriových systémů pro velkou energetiku," dodal. ČEZ v létě 2015 vstoupil do německé firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště.

Tězba lithia v Krušných horách by mohla začít za několik málo let. Od loňského podzimu má všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově. Hlubinou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australský European Metals Holdings (EMH). EMH dříve uvedl, že by uvítal, pokud by do holdingu vstoupil strategický český partner.


Čtěte více:

Poklidný start do nového týdne
07.08.2017 22:02
Dnešní obchodní seance se nesla spíše v poklidném duchu. Na programu d...
ČEZ (+3,1 %): Očištěný čistý zisk nad odhady, firma zvedá výhled
08.08.2017 8:26
Energetická skupina ČEZ vydělala ve druhém čtvrtletí více než dvojnáso...
Rozbřesk: Nedostatek lidí se stává brzdou dalšího růstu
08.08.2017 9:11
Průmysl sice na konci druhého čtvrtletí ubral na tempu, ale rozhodně s...
Nezaměstnaných je nejméně od července 1997. Sezónní růst nepřekvapil
08.08.2017 9:21
Jako již tradičně přivedl úvod léta více lidí na úřady práce a nezaměs...
ČEZ, a.s.: Výsledky hospodaření za I. pololetí 2017
08.08.2017 9:35
ČEZ, a.s. (IČ 45274649) Povinně zveřejňovaná informace Skupina ČEZ, ...
Pražská burza je na 2letých maximech; po dlouhé době je tahounem ČEZ
08.08.2017 9:53
Index PX otevírá růstem o 0,5 % na 1038 bodů, a tak si připisuje již ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data