Komentář: Zvýšení českých úrokových sazeb po americku

V úterý jsme vydali svou pravidelnou čtvrtletní zprávu (http://bit.ly/CZOutlQ317), ve které jsme ukázali na potřebu vyšších úrokových sazeb. Bankovní rada této naší předpovědi dostála a zvýšila základní úrokovou míru o 20 bb na 0,25 %. Sazba ČNB se tak po necelých pěti letech odpoutala od hranice technické nuly. Bylo to takové zvýšení sazeb na americký způsob, jak píšeme v našem reportu (http://bit.ly/CNBAug17). Tisková konference po zasedání bankovní rady se totiž nesla v holubičím tónu. Ten byl podpořen zveřejněnou trajektorií sazeb, která ukazuje na další zvýšení úroků až ve třetím čtvrtletí příštího roku. Vyznění dnešního setkání ČNB s analytiky ovšem podle nás ukázalo, že další letošní zvýšení úroků není ztraceno. Ředitel sekce měnové T. Holub se totiž nechal slyšet, že překoupenost koruny by totiž mohla zabránit dalšímu posilování jejího kurzu vůči euru. K utahování měnové politiky by tak bylo potřeba dalšího zvýšení úroků.

Kurz koruny proti euru v prvotní reakci na zvýšení úrokových sazeb posílil až na 25,90 CZK/EUR. Nicméně to byl pouze krátkodobý pohyb, když koruna vůči euru nakonec včera uzavřela na 26,05 CZK/EUR a dnes už vystoupal nad 26,10 CZK/EUR. Podobně reagovaly úrokové sazby. Kratší splatnosti se včera v reakci na krok centrální banky zvýšily, dnes ale korigují zpět. Fixing mezibankovní sazby PRIBOR se splatností tří měsíce dnes vzrostl o 12 bb na 0,43 %.

Český statistický úřad dnes také zveřejněn červnovou statistiku maloobchodních prodejů. Ty meziměsíčně vzrostly o silných 0,7 %, když meziroční růst vykázal 6,6 %. Hlavními tahouny se staly výdaje za potraviny, zatímco nepotravinářské zboží zaznamenalo snížení dynamiky. Více se můžete přečíst v našem reportu (http://bit.ly/RS0717_CZ).

Ostatní regionální měny zažily rozdílný vývoj. Polský zlotý se v první polovině týdne držel kolem hladiny 4,255 PLN/EUR, aby ve čtvrtek odpoledne posílil o 0,3 % na 4,24 PLN/EUR. Naopak maďarský forint posiloval až o 0,5 % už od počátku týdne, aby během pátku všechny své zisky vrátil a uzavřel o 0,1 % slabší na 305 HUF/EUR.

Autor: David Kocourek

Zařazenopá 04.08.2017 17:08:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/f79_new_comment


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V