Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude v Česku omezeno vysokofrekvenční obchodování alias HFT?

Bude v Česku omezeno vysokofrekvenční obchodování alias HFT?

26.04.2017 11:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Vysokofrekvenční obchody na burzách zřejmě dostanou nová pravidla. Schválila je dnes Sněmovna v novele zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Při tomto obchodování, známém pod zkratkou HFT, se uskutečňuje velký počet transakcí s cennými papíry na finančních trzích pomoci algoritmů a počítačů. Pokyny se zadávají v řádu milisekund, využívají i jen minimální výkyvy v kurzech a během jedné vteřiny se může uskutečnit značné množství transakcí.

Novela také zpřísňuje požadavky na obchodníky s cennými papíry a má víc chránit spotřebitele. Do českého zákona zavádí ustanovení několika evropských směrnic, například o trzích finančních nástrojů nebo o sankcích za zneužívání trhu. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Technologie vysokofrekvenčního obchodování, která se na trzích používá už řadu let, podle ministerstva financí přináší rizika, jako je například přetížení provozních systémů kvůli velkému objemu pokynů. Naprogramované systémy také dle výkladu MF mohou nepřiměřeně reagovat na jiné události na trhu, což může vést k rozkolísání cen. Mezinárodní měnový fond před dvěma lety uvedl vysokofrekvenční obchodování jako jeden z faktorů, kvůli nimž finanční trhy už déle ztrácejí finanční likviditu, což by mohlo vést k jejich větší zranitelnosti.

Firmy proto budou muset vést záznamy o tomto obchodování, o všech zadaných i zrušených pokynech, a poskytovat je České národní bance, pokud o ně požádá. Pokud tuto povinnost poruší, bude jim hrozit pokuta až 150 milionů korun, nebo deset procent z ročního obratu, případně dvojnásobek neoprávněného prospěchu.

Novela zároveň upravuje informační povinnosti a pravidla jednání se zákazníky. Obchodníci budou muset při vytváření nových investičních nástrojů ještě před jejich nabízením zákazníkům zavádět a uplatňovat postupy pro jejich schvalování. Obchodníci s cennými papíry budou muset pro své zaměstnance vytvářet mechanismy pro hlášení případů porušení nebo hrozícího porušení zákona.

Novela klade i další nové požadavky na obchodníky s cennými papíry. Budou muset mít dostatek lidí i peněz na to, aby zajistili průběžné odborné vzdělávání členů svého vedoucího orgánu. To budou muset být alespoň dva lidé, kteří budou muset skutečně řídit činnost firmy. Obchodník s cennými papíry bude muset také zajistit, aby při výběru těchto lidí prováděl politiku podporující rozmanitost. Podle důvodové zprávy to může vést k posílení postavení žen.

Poslanci na návrh rozpočtového výboru vložili do zákona povinnost České národní banky zavést a udržovat mechanismus hlášení, který umožní oznámit porušení nebo hrozící porušení zákona a dalších předpisů. Toto oznámení by mělo být možné učinit i anonymně. ČNB bude muset spolu s tím na svém webu například zveřejnit, jak hodlá takové oznamovatele chránit.

(Zdroj: čtk, ČT)


Váš názor
  • Kam se
    26.04.2017 13:30

    hrabe Kocourkov, tohle už ani nemá jméno, se budeme brzy ptát zda si můžeme odskočit a pošleme o tom hlášení min. na tři byrokraty. Nejlepší je burzu zavřít, investování zakázat a všechny nahnat za 15k k oligarchovi. :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data