Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

18. 1. 2017 8:33

Hospodářské noviny: Registr lobbistů i veřejný diář politiků. Na světě je další plán pravidel pro lobbing

Máš to nějak pod kontrolou? ptal se Pavel Bém, někdejší primátor Prahy, své pravé ruky a podnikatele Romana Janouška. Hovořili o výběrovém řízení na šéfa pražské a středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. „V neděli ti přinesu seznam,“ reagoval tehdy Janoušek.

Právě Roman Janoušek je v Česku vnímán jako prototyp toho, co znamená lobbing. Tedy nekalé praktiky, korupce, ovlivňování politiků, zákonů a veřejných zakázek. Lobbing je přitom v mnoha západních zemích regulérní součástí legislativního procesu a povolání lobbista rozhodně neznamená totéž co podvodník. Naopak, jedná se o profesi, která tam má svá jasná pravidla.

Mantinely tuzemskému lobbingu teď chce dát svým návrhem zákona ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Ten hodlá ještě v zimě předložit návrh zákona na vládě. Je to přitom již počtvrté za posledních 10 let, co se zákonodárci snaží definovat lobbing jako oficiální aktivitu.

Nový zákon o lobbingu se má opírat o pět pilířů, říká Chvojka: „Je to registr lobbistů, etický kodex zákonodárců, registr přijatých darů a také legislativní stopa, která má zaznamenat celý průběh schvalování zákona včetně schůzek s osobami, které se jeho znění snaží ovlivnit.“

Poslední zásadou připravovaného zákona pak má být veřejný diář zákonodárců, ve kterém by oznamovali všechny schůzky se zástupci zájmových skupin. Z tuzemských politiků ho již nyní používá například senátor za zelené Václav Láska.

Obdobná pravidla pro lobbing už zavedli v Maďarsku, Slovinsku, Rakousku, Velké Británii nebo Irsku. A pravidla pro lobbisty má i Evropská unie nebo USA.

K připravovanému textu přišlo celkem 21 připomínek, 10 z toho bylo zásadních, se kterými se teď tým ministra Chvojky snaží vypořádat. „Je to zatím jen materiál, který může podlehnout změnám. Budu se ale snažit prosadit vše,“ říká Chvojka. Šéf Transparency International David Ondráčka se ale obává, že stávající vláda už zákon vytvořit nestihne: „Já bych to vítal, ale jsem skeptický. Obávám se, že spadne pod stůl, stejně jako předchozí návrhy,“ říká Ondráčka.

Regulovat lobbing má v plánu i hnutí ANO. „Máme už hotový vlastní návrh zákona, ale určitě si vyslechneme i ten kolegy Chvojky,“ řekla HN první místopředsedkyně Jaroslava Jermanová Pokorná.

S prvním návrhem zákona o lobbingu přišli již v roce 2009 tehdejší poslanci ČSSD Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc. Širší podporu se jim ale získat nepodařilo. Znovu se o totéž pokusili spolu s dalšími poslanci o rok později. Zákon tehdy prošel Poslaneckou sněmovnou, Senát ho ale v červnu 2010 odmítl. Zatím poslední pokus vlády Petra Nečase z roku 2012 pak ztroskotal na tomtéž, čeho se obává David Ondráčka. Vláda padla dřív, než se zákon stihl dostat do sněmovny.

Autorka: Veronika Neprašová

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X