Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 pct

11. 4. 2016

 

Růst inflace zatím nehrozí. Potenciální zdroj inflace představuje tlak na zvyšování mezd. Časem se tam promítnou i rostoucí ceny nemovistostí. Reálně by teď mohl ovlivnit inflaci růst cen pohonných hmot, ale musel by být relativně výrazný.

Meziroční pokles růstu spotřebitelských cen je ovlivněn hlavně cenou PHM na českých čerpacích stanicích. PHM jsou oproti loňskému roku velice levné a i díky klesajícím cenám dovolených došlo k meziročnímu propadu v růstu inflace. U dovolených je nasnadě nejistá situace v oblíbených cílových destinacích. 

 Inflaci ale musíme zkoumat i  s ohledem na ceny ropy na světových trzích. Loni touto dobou byla ropa o 20 USD/barel dražší, ani přes její zdražení ze začátku letošního roku ale není dopad do cen PHM a následně do CPI (inflace) vůbec znát. Pro vyšší růst inflace by musel přijít nějaký zásadnější šok, který by zahýbal s cenou ropy.

 Například zvýšení cen v prvním kvartále letošního roku jsme velmi rychle zaznamenali u čerpacích stanic a ukázalo se, že pokud jde o zdražování PHM, jde to velmi rychle.

Na druhou stranu se neočekává zásadní růst cen této komodity, a tak z této situace, která nemalou měrou pomáhá hospodářskému růstu v ČR, můžeme nadále těžit. K jednoprocentní inflaci tak není úplně blízko. Přesto tu jsou určité signály, například rostoucí ceny nemovitostí na realitním trhu a paradoxně rekordně nízká nezaměstnanost v rámci ČR.

 

Ukazuje se, že už pomaličku začíná být problém s najímáním kvalitních a zkušených pracovníků, což s sebou nese tlak na navyšování lákadel pro takové lidi. Tím je samozřejmě mzda a její růst. S růstem ekonomiky také ruku v ruce jde i tlak na růst mezd stávajících zaměstnanců u velkých zaměstnavatelů, např. u Škody.

Růst cen na realitním trhu jde ruku v ruce se stále větší touhou Čechů po vlastním bydlení. Ta je hnána extrémně nízkými úrokovými sazbami u hypotečních úvěrů a poptávka tak roste. Máme za sebou dva rekordní roky co do objemu poskytnutých hypotečních úvěrů a rok 2016 zatím vypadá po prvním kvartále také velice slibně.

 

 Na realitním trhu pak platí, že růst poptávky znamená hlavně růst ceny. Postavit byt nebo rodinný dům, tedy zvýšit nabídku, totiž není úplně otázka 1 nebo 2 měsíců.

 

Martin Novák, analytik Broker Consulting



Zařazenopo 11.04.2016 16:04:00
ZdrojBroker consulting - aktuality
Originálbcas.cz/media/aktuality/mezirocni-rust-spotrebitelskych-cen-v-breznu-zpomalil-na-03-pct
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.