Úvodní stránka

Česká státní správa je v zavádění IPv6 a DNSSEC na dobré úrovni

Publikováno:
3.9.2015, (archivovaná zpráva)
Autor:
Odbor el. komunikací

Vláda schválila konečnou Zprávu


Vláda na svém zasedání 26. srpna 2015 schválila Zprávu o zavádění technologie DNSSEC a IPv6 ve státní správě předloženou ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.

Stav rozšíření byl zjišťován na základě usnesení vlády ze dne 18. prosince 2013 č. 982, které všem členům vlády a ostatním ústředním orgánům státní správy ukládá zajistit podporu internetového protokolu IPv6 v rámci provozu svých elektronických podatelen a současně ji vyžadovat při realizaci všech relevantních výběrových řízení. Stejným úřadům se zároveň ukládá zabezpečení technologií DNSSEC jimi držených internetových domén a podporu této technologie vyžadovat při nákupu služeb.

Pro jednotlivé úkoly usnesení stanovilo různé termíny splnění, přičemž nejzazším byl 30. červen 2015 pro zabezpečení domén.

Zpráva se řídí informacemi podanými přímo jednotlivými úřady. Podle těchto zdrojů je usnesení plněno uspokojivým způsobem. Požadavek na podporu DNSSEC při nákupu relevantních služeb a na IPv6 při zadávání příslušných výběrových řízení se zdá být samozřejmostí. Většina úřadů, až na několik výjimek, má své elektronické podatelny (pokud je provozují) přístupné přes IPv6 a zabezpečení alespoň hlavních internetových domén technologií DNSSEC je zajištěno u všech úřadů.

Ti, kdo dosud některé úkoly vyplývající z uvedeného usnesení vlády nesplnili, mají vládou uloženo tento stav napravit do 1. ledna 2016 (usnesení vlády ze dne 26. srpna 2015 č. 965).