Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

15. 6. 2015 11:22

Právo: Pamětnice Lidic: Zapomenout se nedá

Lidice, které 10. června 1942 nacisté vyvraždili, vypálili a srovnali se zemí, jsou pro celý svět jedním z nejvýznamnějších symbolů válečných tragédií, konstatoval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v sobotu během pietní vzpomínky u společného hrobu zavražděných lidických mužů v Památníku Lidice. Obětem lidického masakru a druhé světové války se poklonil mimo jiné ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

"Otázkou zůstává, nakolik jsme my dnes ochotni a schopni poučit se z historie a čelit včas zlu. Zlo totiž v dějinách mění podoby a střídá důraz jednou na třídní, jindy rasovou nebo náboženskou odlišnost," upozornil dále místopředseda Senátu.
Dodal, že ustupovat fanatickým zločincům nebo jim vytvářet nástupní prostory pro možnou likvidaci svobody a civilizace je stejně absurdní, jako když Runciman a Chamberlain pomáhali v roce 1938 likvidaci demokratického Československa.
"Mysleli si, že dělají něco pro mír, na konci jejich přístupu byla druhá světová válka a milióny mrtvých," podotkl Sobotka.
Místopředseda Senátu věří, že je a bude na světě stále více přemýšlivých, aktivních, odvážných a důsledných lidí, kteří nedovolí, aby se zlo šířilo jako mor a způsobovalo nové tragédie lidického formátu.
Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička považuje za velmi důležité učit dějiny, aby si z nich generace, které přicházejí po nás, včas braly poučení, aby se nedopustily opakování krvavé minulosti.
"Co svět světem stojí, lamentuje starší generace na ty, kteří přišli po nich, že si ničeho neváží, nic neumějí, jsou drzí. My starší, ruku na srdce, jsme nebyli o nic lepší, když nám bylo o desítky let méně. Nicméně v něčem jsme byli jiní. Rodiče i učitelé nás totiž vedli k úctě ke starším, za vzor nám dávali významné postavy z našich dějin," připomněl u příležitosti 73. výročí vyhlazení Lidic Vodička.
Vzpomínky na tragédii, která i dnes vhání slzy do očí, se tradičně zúčastnily přeživší děti a ženy. Miladě Cábové bylo tehdy 18 let. "Tatínka zastřelili, s maminkou jsme skončily v koncentráku. Já měla před veselkou, ta se neuskutečnila," řekla Právu pamětnice, která žije v domově důchodců v Kladně.

...

Celý článek v dněšním vydání deníku Právo 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X