Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 1. 2015 13:42

Lidovky.cz: Odchod Brožové není komplot justice, shodli se Dienstbier s Válkovou

Ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) i ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) překvapila rychlost nahrazení odcházející předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Komplot části justice, o němž mluvil exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), za změnou ani jeden ze současných ministrů nevidí.

„Tak jako vy jsem trošku překvapená, že to šlo tak rychle. Ale na druhé straně, všichni jsme věděli, že paní předsedkyně, doktorka Brožová, uvažuje o svém odchodu, tak jde spíše o načasování,“ řekla v úterý novinářům Válková. Podobně se vyjádřil i Dienstbier, podle něhož je zřejmé, že to byla dopředu domluvená záležitost. „Nepochybně odborník na svoji oblast práva to je, nicméně není všeobecně jednoznačně přijímán. Někteří upozorňují na jeho dílčí roli v kauze katarského prince,“ zhodnotil Šámala Dienstbier.

Válková nástupce Brožové vnímá jednoznačně pozitivně, je to podle ní zásadový, čestný a morálně integrovaný odborník.
„Žádné napojení české justice a Hradu neshledávám, nevím o něm, nevím, k čemu by to mělo sloužit,“ uvedla pak k úvaze Blažka. Tu odmítl i Dienstbier.

Sporný výrok
"Taková falešná hra, že se paní doktorka Brožová náhle rozhodla, že odejde z funkce a pan prezident náhle a okamžitě má kandidáta, kterého téměř druhý den bude jmenovat, je hra, která, si myslím, že poškozuje dobré jméno justice," poznamenal Blažek. Média by podle něj měla zjistit pravé důvody odchodu Brožové a navržení Šámala.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka je Blažkovo vyjádření „pokřiveným viděním reality“. Ovčáček řekl, že výběr kandidáta na pozici šéfa NS nebyl otázkou hodin. Prezident Miloš Zeman se podle něj rozhodoval „na základě odbornosti a profesní dráhy kandidáta“.
Ke změně se v úterý vyjádřil také Martin Plíšek z TOP 09. Rychlost výměny ho překvapila, Brožovou ocenil za to, že dokázala odolávat tlakům zvenčí.


Celý článek: http://www.lidovky.cz/odchod-brozove-neni-komplot-justice-shodli-se-dienstbier-s-valkovou-1if-/zpravy-domov.aspx?c=A150120_154507_ln_domov_ele

 Lidovky.cz - článek - Dienstbier k odchodu Brožové

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X