Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Davies: Je čas přestat ignorovat bitcoin

Davies: Je čas přestat ignorovat bitcoin

28.01.2014 18:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Někdo vnímá bitcoin jako digitální alternativu ke zlatému standardu, jiní ho vidí jako internetový zázrak, prostředek směny sloužící k ilegálním transakcím či další tulipánovou bublinu. Pokud začneme u toho, že tvůrcem této měny je záhadný jedinec s pseudonymem Satoshi Nakamoto, je to asi dost na to, aby rozumní investoři dali od bitcoinu ruce pryč. I já sám jsem proto bitcoin doposud povětšinou ignoroval. John Authers a Tim Harford však tvrdí, že je načase změnit přístup a této měně se věnovat. Navíc o problematiku začínají jevit velký zájem banky i regulátoři.

Chicago Fed uvedl, že bitcoin reprezentuje „pozoruhodný úspěch jak z hlediska koncepce, tak z pohledu technického“ a měnu by mohly užívat jak finanční instituce, tak samotné vládní instituce. I konzervativní ECB tvrdí, že nějaká virtuální měna může začít ve svém významu rychle růst, i když to nemusí být zrovna bitcoin. Spekulaci s bitcoinem se snaží potlačit řada zemí, včetně Německa, Francie, Číny a Indie. Měli bychom se tedy začít obávat toho, jaké dopady mohou virtuální měny nést?

Následující graf ukazuje plánovaný vývoj nabídky bitcoinů: 
 
bitcoin supply

Fungování bitcoinu si můžeme připodobnit následovně: Lidem poskytuje něco jako malé peněženky, ve kterých mohou uchovávat svoje úspory. Těžbu této měny zajišťují „těžaři“, kteří na svých počítačích řeší algoritmické úlohy. Za jejich vyřešení dostanou nové bitcoiny. Jejich konečný počet je předem dán a ukazuje ho výše uvedený graf. Zbytek světa získává bitcoiny na burzách, prvotní prodeje přicházejí od těžařů. Bitcoiny je pak možné levně převádět a tyto peníze by se tak mohly stát prostředkem směny. Je tu určité riziko digitálních krádeží, ale přínosy spojené s tím, že lze provádět transakce přes mobilní telefon, jsou vysoké. Konečný úspěch bychom měli nyní hodnotit jako u každého jiného projektu. Konkurenčních projektů bude mnoho a uspět může pravděpodobně jen minimum či dokonce pouze jeden. Pokud vše skončí lepším prostředkem směny, ekonomika získá. Ztratí naopak méně efektivní alternativy, jako jsou banky či Paypal. Důsledky by ale šly daleko za tento rámec, protože celý systém by podkopal monopol vlád při tvorbě peněz. Proto je tak atraktivní pro libertariány a hayekovce.

První z těžařů se těší ziskům ze „seigniorage“, protože s velmi nízkými mezními náklady vytvořili hodnotné aktivum. Současná hodnota vytvořených bitcoinů dosahuje asi 10 miliard dolarů a drží ji v rukou jen pár lidí. V kontextu globální ekonomiky je to ale irelevantní hodnota. Ve světě například koluje asi 1,2 bilionu dolarů. Není přitom moc jasné, proč bychom měli vnímat takovou koncentraci zisků z bitcoinu do rukou několika technologických géniů či obchodníků jako pozitivní věc. Pokud pak virtuální měna nahradí měny existující, plynuly by k nim další obrovské zisky ze seigniorage na úkor celé společnosti. Vlády takový vývoj určitě vítat nebudou. Regulátory zase zneklidňuje to, že by lidé skočili na bublinu u aktiva, které nemá žádnou podkladovou hodnotu.

Milton Friedman před několika desetiletími tvrdil, že pokud by byl umožněn vznik peněz vydávaných soukromým sektorem, konkurence mezi nimi by způsobila pokles jejich hodnoty až na mezní náklad jejich tvorby. A ta se u papírových peněz stále pohybuje kolem nuly. Tyler Cowen a Brad DeLong tvrdí, že to samé se může stát bitcoinu. Jeho zastánci ale poukazují na to, že má výhodu prvního na trhu a tudíž je schopen odolávat konkurenci. Další vývoj je každopádně velmi těžké odhadnout.

Je poměrně jednoduché představit si, že bitcoin úplně nahradí některé nefunkční měny podobně, jako to například udělal dolar v Zimbabwe. V extrémním případě by k tomu došlo všude. Dostali bychom se tak do světa, který je noční můrou Paula Krugmana. Tedy do světa virtuálního zlatého standardu, který je naopak snem libertariánů. Flexibilní monetární politika by pak přestala existovat. Jde ale o dost odvážnou úvahu, současná rovnováha daná používáním eura a dolaru je velmi stabilní. Pokud nepřijdou extrémní jevy typu hyperinflace či politických převratů, bude velmi těžké ji změnit. Realističtější je už to, že by za pomoci virtuální měny probíhala řada transakcí, ceny a mzdy by ale byly stále denominovány v domácí měně. Pro centrální banky by to bylo velmi nepříjemné, jejich vliv by ale neklesl k nule. I zde je však předpokladem stabilní kurz bitcoinu k dolaru a euru. Této stabilitě je nyní stále velmi vzdálen. Ve světě internetu jsme se ale naučili, že platí: „Nikdy neříkej nikdy“.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
  •  
    09.02.2014 3:02

    Pokud chcete obchodovat s Bitcoiny rychle a jednoduše, dovolujeme si Vás pozvat na českou burzu Bitcoin Euro http://www.btceur.eu/cs/
    BtcEur.eu
  •  
    29.01.2014 15:19

    vtip je v tom, že právě mezní hodnota nákladu tvorby bitcoinů se přeci zvyšuje (výpočetní výkon) a hlavně je to z mého pohledu komodita a prostředek směny, než pouhé peníze. Tedy jen a pouze se musíme obávat znehodnocení peněz, jejich mezní náklad tvorby se blíží nule :) Nedivím, se že je to noční můra Krugmana...
    quardok
  •  
    29.01.2014 12:23

    "Milton Friedman před několika desetiletími tvrdil, že pokud by byl umožněn vznik peněz vydávaných soukromým sektorem, konkurence mezi nimi by způsobila pokles jejich hodnoty až na mezní náklad jejich tvorby." Jsem toho názoru, že konkurence by vedla ke zvyšování hodnoty emitovaných peněz. Omezený počet bitcoinů je tomu prvním předpokladem.
    H()L()T4
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university