Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Snížení ratingu Francie je fakta popírající ideologický útok

Krugman: Snížení ratingu Francie je fakta popírající ideologický útok

14.11.2013 7:27
Autor: Redakce, Patria.cz

V pátek snížila agentura Standard & Poor’s rating Francie a její krok vyvolal řadu úvah o tom, že tato země je v krizi. Trhy ale jen zívly a výnosy francouzských vládních dluhopisů, které leží blízko historických minim, se téměř nepohnuly. Co se tedy děje? Krok agentury je nutno vnímat v širším kontextu politiky fiskálního utahování. A na mysli mám skutečně politiku a ne ekonomické úvahy. Opět se totiž ukazuje, že zastáncům utahování ve skutečnosti nejde o snížení deficitů. Obavy z dluhu využívají naopak k tomu, aby prosazovali svou ideologii. Francie tuto hru odmítá hrát a stala se tak cílem negativní propagandy.

Asi před rokem přišel The Economist s tím, že Francie je „časovaná bomba v samém srdci Evropy“. Její problémy byly údajně mnohem větší než problémy zemí jako Řecko, Španělsko, Portugalsko či Itálie. V lednu 2013 jsme na CNN Money, stejně jako v řadě dalších médií, mohli slyšet, že Francie se nachází ve „volném pádu“. Čekali bychom, že když se podíváme na data, uvidíme skutečně ošklivý obrázek. Namísto toho najdeme zemi, která má problémy (kdo je nemá?), ale celkově si vede stejně dobře, nebo ještě lépe, než její sousedi. Výjimku představuje samozřejmě Německo. Růst francouzské ekonomiky je pomalý, ale jeho tempo je vyšší než třeba v Nizozemí, které má stále rating AAA. Produktivita práce je ve Francii dokonce o něco vyšší než v Německu. A fiskální výhled žádné obavy nevzbuzuje, protože rozpočtové deficity po roce 2010 prudce klesly a MMF čeká, že poměr dluhu k HDP bude v následujících pěti letech zhruba stabilní.

Jak vypadá dlouhodobější výhled, který bude ovlivňovat stárnutí populace? Ten znamená problém jak u Francie, tak u dalších vyspělých ekonomik. Míra porodnosti je ale ve Francii vyšší než ve většině dalších evropských zemí. Částečně jde o odraz vládní podpory porodnosti a ulehčování života pracujícím matkám. Demografické projekce jsou tak mnohem lepší než třeba v Německu. Francouzský zdravotní systém poskytuje kvalitní péči s nízkými náklady a v budoucnu bude velkou fiskální výhodou.

Čísla tedy nevysvětlují, proč by měla být Francie intenzivně kritizovaná. Stojíme tak opět u otázky, co se vlastně děje. Odpověď může naznačit následující: Před dvěma měsíci řekl evropský komisař pro ekonomickou a monetární oblast Olli Rehn, který je zároveň jedním z hlavních zastánců utahování, že změna francouzské fiskální politiky „poškodí růst a tvorbu pracovních míst“. Francie totiž nešla cestou snižování výdajů, ale zvýšila daně. Jinými slovy tak Rehn v podstatě říká, že nezáleží ani tak na fiskální disciplíně, důležité je, aby byla proběhlo osekání záchranné sociální sítě.

S&P vysvětlila snížení ratingu v podstatě podobně: Francouzský přístup k rozpočtovým a daňovým reformám a reformám na trhu práce, služeb a zboží pravděpodobně dlouhodobý růstový výhled nezlepší. Mohli bychom se domnívat, že Rehn i agentura svá tvrzení o tom, že omezení výdajů je pro ekonomiku lepší než zvyšování daní, zakládají na nějakých důkazech. Tak tomu ale není. Výzkum MMF dokonce tvrdí, že pokud chce vláda snížit deficity během recese, platí pravý opak. Tedy to, že přechodné zvýšení daní poškodí ekonomiku mnohem méně než snížení výdajů. A pokud někdo hovoří o strukturálních reformách, berte to s rezervou. Obvykle to znamená deregulaci a důkazy hovořící o její prospěšnosti jsou hodně smíšené.

Několik lidí se mě ptalo na to, jak mohu tvrdit, že Francii se vede poměrně dobře, zatímco euro je velkým problémem. Jde o to, že Francie není Španělsko. Po vzniku eura nastal příliv kapitálu ze zemí jádra na periferii, což také znamená, že země jádra dosahovaly velkých přebytků běžného účtu a periferie velkých deficitů. Odstranění těchto nerovnováh je velmi složité v případě, že nemáte vlastní měnu. Graf ukazuje německé přebytky a španělské deficity, přidána je i bilance běžného účtu Francie. Ta se na celém procesu růstu nerovnováh nepodílela a nyní tak ani nemusí korigovat velké nerovnováhy: 
 
001

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Čtěte více:

Německo se obává realitní bubliny. Francie německého eura
22.10.2013 20:23
Ceny nemovitostí ve velkých německých městech mohou být zhruba o pětin...
Evropa 2023: Jih a Francie po reformách, Německo rozumnější a ČR v eurozóně
25.10.2013 20:35
Je říjen roku 2023. Politické strany 31 členských zemí EU rozhodují o ...
S&P snížila rating Francie o jeden stupeň na
08.11.2013 8:38
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data