Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalsko čelí krizi vlády. Výnosy dluhopisů na letošních maximech, akcie padají

Portugalsko čelí krizi vlády. Výnosy dluhopisů na letošních maximech, akcie padají

03.07.2013 10:27, aktualizováno: 3.7. 13:01

Aktualizováno

Pod výrazným tlakem se dnes ocitly portugalské vládní dluhopisy i tamní akciový trh. Jeho index PSI 20 padá až o šest procent, zatímco výnos 10letého dluhopisu vlády Portugalska roste až nad 8procentní úroveň, kde se objevil naposledy 27. listopadu loňského roku. Důvodem jsou zprávy o rozkolu koaličního kabinetu, který ohrožuje další postup v úsporných opatřeních nezbytných k čerpání zahraniční finanční pomoci.

Během 24 hodin rezignovali na své funkce dva vládní ministři. V pondělí odstoupil ministr financí Vitor Gaspar, zodpovědný za zavedení nepopulárních škrtů jako podmínky přijetí záchranného balíku od EU a MMF v objemu 78 miliard euro. Gaspar dal svou funkci k dispozici od října kvůli protestům veřejnosti vůči úsporám. "Jsem pevně přesvědčen, že můj odchod přispěje k posílení postavení a soudržnosti vládního týmu," uvedl Gaspar v rezignačním dopisu premiérovi. Gaspara, který byl podle předsedy EK Barrosa na evropské půdě respektován jako někdo schopný dodržet své závazky a jehož odchod naruší proces vyjednávání země o ukončení zahraniční pomoci, ve funkci nahradí tajemnice pro státní pokladnu Maria Luís Albuquerque. Během úterka pak svou funkci ve středo-pravicové vládě složil ministr zahraničí Paulo Portas se slovy, že nový ministr by mohl zajistit „větší kontinuitu“ v plánech rozpočtových škrtů.

Ještě večer však předseda vlády Pedro Passos Coelho v televizním projevu uvedl, že Portasovu rezignaci nepřijal a chystá se k jednání se svým koaličním partnerem. „Během několika následujících hodin se pokusím s partnerem CDS o objasnění a zaručení všech podmínek stability vlády a pokračovat tak ve strategii překonávání národní krize,“ řekl premiér v úterý večer. Odmítl rezignovat a vyjádřil přesvědčení, že koaliční strany budou schopny překonat jakékoli názorové rozdíly. Šéf EK Barroso situaci komentoval slovy, že je třeba urychleně najít řešení, v opačném případě by byla v ohrožení ekonomika i stabilita země.

Složení ministerských funkcí vzbudilo obavy o schopnost současné vlády pokračovat v nastaveném programu rozpočtových škrtů a dostát tak příslibům, jejichž naplněním je podmíněno přijetí kompletní finanční pomoci. Opoziční Socialistická strana na události reagovala apelem na nové volby s tím, že současný kabinet ztratil důvěru Portugalců. Rezignace ministra zahraničí Portase, který stojí v čele koaliční strany CDS-PP, ohrožuje budoucnost vlády. Bez svého koaličního partnera by vládní strana sociálních demokratů ztratila většinu v parlamentu. 

 
Toto riziko již zahrnují do cen trhy. Spread mezi výnosem 10letého dluhopisu Portugalska a Německa, vnímaného jako bezpečnou investici, se rozšířil o 134 bazických bodů na 6,36 procenta, je tedy nejširší od konce loňského listopadu. Události v Lisabonu tlačí výše výnosy i ostatních jihoevropských zemí, 10letý výnos Španělska roste na 4,78 %, u Itálie na 4,58 %. Naopak německé, potažmo americké výnosy v důsledku odklonu investorů od rizika mírně klesají.

„Jde zatím o nejjasnější signál o tom, že rostoucí nesoulad v politice ekonomických reforem v Portugalsku podkopává důvěryhodnost země v rámci záchranného programu,“ komentoval Nicholas Spiro ze společnosti Spiro Sovereign Strategy. „V politické řeči bych řekl, že reformní program země se hroutí,“ dodal. Spiro předpokládá, že Portugalsko pravděpodobně čekají předčasné volby, což je výhled, který by mohl mezi investory vzbudit paniku – v kontextu podobného vývoje v Řecku.

Předseda vlády Coelho na začátku května oznámil plán ušetřit do roku 2015 zhruba 4,8 miliardy eur, zahrnující snižování počtu pracovních míst ve státním sektoru. Země bojuje s rostoucí nezaměstnaností a prohlubující se recesí. Vláda v dubnu schválila nové výdajové škrty v hodnotě 0,5 procenta HDP, s cílem zajistit dodržení rozpočtových cílů dohodnutých s mezinárodními věřiteli poté, co některá úsporná opatření tento měsíc odmítl tamní ústavní soud. Nové škrty by měly Lisabonu umožnit splnit plán, podle něhož se má letos snížit rozpočtový deficit na 5,5 procenta HDP, dále na 4 procenta v příštím roce a pod 3procentní hranici v roce 2015. Výše dluhu by podle vládní prognózy měla kulminovat v roce 2014 na úrovni 123,7 procenta HDP.

Nejistota ohledně Portugalska by dnes mohla zatlačit na další pokles eurodolaru, upozornil měnový stratég Unicredit Roberto Mialich. Euro se dnes k dolaru obchoduje poblíž 1,2955 USD/EUR a je tak nejlevnější od konce května. Podle Mialicha je současná hranice kritické podpory měnového páru na 1,2910, po jejím potenciálním prolomení pak další na 1,2850 a 1,2795.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Čtěte více:

Portugalská ekonomika na konci roku zrychlila pokles, řecká jej zmírnila
11.03.2013 14:51
Portugalská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila ...
Portugalsko dostalo kvůli slabé ekonomice více času na úspory
15.03.2013 17:13
Portugalsko kvůli zhoršujícím se hospodářským vyhlídkám dostalo od věř...
Portugalsko musí po rozhodnutí ústavního soudu dále škrtat. Brusel hrozí neprodloužením splatnosti dluhu
08.04.2013 11:46
Portugalsko musí dodržet dohodnuté rozpočtové cíle, jinak Lisabon nedo...
Končící Monti: Italský dluh letos dosáhne poválečného maxima. Irsko a Portugalsko získají 7 let navíc
10.04.2013 15:28
Ekonomiky kraje eurozóny znovu napínají finanční trhy. Odcházející ita...
Portugalsko schválilo nové výdajové škrty za zakázané úspory. Šetřit hodlá všude
18.04.2013 11:30
Portugalská vláda dnes schválila nové výdajové škrty v hodnotě 0,5 pro...

Váš názor
  •  
    03.07.2013 11:52

    Máme štěstí, že se něco podobného v naší demokratické republice přihodit snad ani nemůže! U nás pohoda, klídek, tabáček!!!
    Achjo...
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů