Škola obchodníka

Škola obchodníka

1. díl Držte ztráty pod kontrolou - řízení rizika a velikosti pozic

05.05.2008

Vždy, když vstupujeme do obchodu, měli bychom vědět, co budeme dělat, jestliže se trh pohne nejen naším, ale především opačným směrem. Měli bychom tak vědět, nejen kdy si vezmeme zisk z trhu, ale také kdy uzavřeme ztrátu, pokud se pozice bude vyvíjet negativně. S tím souvisí i jaké množství nakoupíme, abychom mohli z daného obchodu „vyždímat“ maximum, a také správně řídit rizikovost dané pozice. Proto se aktuálně zaměříme na způsoby řízení rizika ve vztahu k velikosti pozice.


Existuje několik způsobů řízení rizika, pojďme se podívat na ty nejzákladnější:

• Řízení rizika pomocí velikosti pozice


V případě tohoto typu se rozhodujeme na základě množství kusů a akcií a počítáme s tím, že akcie budeme držet dlouhodobě a může tak v průběhu tohoto času ztratit velkou část nebo i úplně svoji hodnotu a tak vsázíme na daný obchod pouze malou část svého kapitálu. V tomto případě tedy nepoužíváme žádné stop loss příkazy ani jiné jištění negativní situace.


Většinou pak nakupujeme pouze z 2 až 5% kapitálu a tak v případě poklesu ceny, nemůže být ztráta vyšší v případě, že bychom vybrali ztrátový obchod. Pojďme si tento druh řízení pozic ukázat na následujícím příkladu.


Nakupuji akcie ve velikosti 5% účtu a nepoužívám Stop loss. Aktuální kurz akcie, kterou chci koupit je 150USD za akcii a na účtu mám 10.000 USD. Dle mé analýzy je vnitřní hodnota akcie 160USD a věřím, že se tam akcie dříve či později dostane, ale nejsem si jist, jestli akcie nejdříve nebude padat a proto nechci dávat žádné stop lossy.  Spočítám si tedy, že na to abych mohl riskovat max. 5% kapitálu, tak mohu nakoupit maximálně 3 akcie.

• Řízení rizika pomocí Stop loss


V případě použití tohoto stylu řízení rizika o velikosti pozice nerozhoduje počet kusů, ale rozdíl mezi nákupem a zadaným STOP LOSS příkazem, protože to je maximální možné podstupované riziko. Nevýhodou tohoto stylu obchodování je, že můžeme být „vyhozeni“ z obchodu ve ztrátě dříve než nastane námi očekávaný pozitivní vývoj. Výhodou však je, že při stejném podstupovaném riziku jako u předchozího typu jsme schopni nakoupit větší pozici a tím znásobit zisky v případě pozitivního vývoje. Tento styl řízení rizika znázorňuje následující příklad:


Při vstupu do obchodu pracuji i na načasování a následně již neočekávám velký pohyb proti pozici (mám to pečlivě otestované na historických datech) a nastavuji stop loss příkaz na optimální vypočítanou cenovou hladinu. Chci, aby rozdíl mezi vstupní cenou a stop lossem byl 5% účtu. Pokud použijeme stejný příklad jako v předchozím typu řízení rizika, pak cena akcie je 150 USD, velikost účtu 10.000 USD, Vstup 150$, SL 149$, riziko je 1$, z hlediska rizika je možné koupit až 500 ks. (nutno splnit margin podmínky)


Obrázek ve větším rozlišení Zde

Tato metoda ochrany kapitálu je použita i u našich ETF Trading Strategií. (http://www.czechwealth.cz/etf-trading-strategie/)

V příštích dílech si ukážeme pokročilejší obchodní příkazy (OCO a OSO), které nám ušetří spoustu času a námahy.

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz


 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.