Škola obchodníka

Škola obchodníka

1. díl Seznamte se s mistrem psychologie tradingu

24.10.2007

Dnešní díl je trochu netradiční. Podíváme se v něm do „kuchyně“ světoznámého burzovního obchodníka Larryho Williamse, který se v roce 1987 proslavil tím, že dokázal ve veřejné soutěži zhodnotit 10 000 dolarů na více než 1,1 milionu dolarů za rok. Pod drobnohledem komisí, regulátorů, ostatních obchodníků a všech možných společností okolo burzy předvedl něco, co se téměř s určitostí už nikdy nikomu nepovede.

Na začátku je dobré říci, že Larry je mnoha lidmi ve světě, kteří ho dobře neznají, považován za technického analytika, který obchoduje na základě indikátorů. To ovšem není pravda. Ano, Larry vymyslel pár velmi známých indikátorů, zaměřuje se však spíše na vývoj ceny, cyklů v každém trhu, příliv peněz, aktivitu institucionálních a malých hráčů, porovnává jeden trh proti druhému, vybírá nejvhodnější podmínky pro obchod na základě sentimentu trhu a až vzadu je technická analýza. Neuznává klasické trendové čáry, supporty a resistence nebo Fibonnacci nástroje.

Jak obchodoval Larry Williams

Proslavil se mechanickým obchodováním, dříve než do něčeho vstoupí, má vše otestováno obchodním softwarem. To znamená, že se snaží nacházet opakující se podmínky a vstupuje i vystupuje z trhu na základě předem dokonale otestovaných pravidel. Larry není diskreční obchodník, tedy neodhaduje trh na základě každodenního vývoje.

Při mechanickém obchodování vás nezajímá, jestli se zítra či pozítří vyhlašuje to nebo ono nebo jestli se něco stalo. Máte něco otestováno několik let zpětně a snažíte se nacházet něco, co se opakuje. Třeba vás napadne, že otestujete, co se děje na trhu ropy, zlata nebo pšenice v určité dny v týdnu a v měsíci, a otestujete si tedy všechna data za posledních dvacet let. Zjistíte, že daný trh má tendenci růst každý rok v srpnu, září a v prosinci a nejlepší jsou třeba třetí obchodní dny v těchto růstových měsících.

Na první pohled to vypadá velmi jednoduše. Až si nastíníme, jak docílil 11 000% zhodnocení za rok na komoditách, nebudete věřit, že něco tak jednoduchého mohlo vydělat takové peníze. Nikdy nevíte, jak dlouho bude vaše metoda fungovat, a musíte se neustále přizpůsobovat trhu. Zde je další důvod, proč lidé na burze prodělávají - neustálá změna a úprava metod. Vaše metoda může fungovat rok, dva, pět a vyděláte na ní zajímavé peníze. Najednou se však z ničeho nic změní chování trhu a to si velmi rychle musíte uvědomit i ve své metodě.

Larryho metody a také metody mnoha dalších obchodníků fungují výborně v období velké volatility, tedy když se trhy pohybují silně nahoru a dolů. Jakmile půjde trh více méně do strany, metody Larryho Williamse přestanou fungovat a začnou najednou vykazovat daleko více ztrátových obchodů než ziskových. Když se podíváme na volatilitu trhů v 90. letech, kdy Larry vydělal za rok svou bájnou sumu, vidíme neskutečnou volatilitu na trhu S&P 500 bondů. V říjnu 1987 jsme byli svědky jednoho z největších propadů v historii burzy, což samozřejmě velmi pomohlo volatilitě už dlouho předtím. Trhy se pohybovaly dostatečně dobře na to, aby zde fungovaly jednoduché principy ostříleného obchodníka.

Trendy ztrácejí razanci

S nástupem elektronických trhů v roce 1997 pak přestala fungovat řada věcí a metod, na kterých předtím mnoho lidí na světě zbohatlo. Velké společnosti naprogramovaly tzv. scalping systémy, které jsou založeny na tom, že berou z trhu velmi malé částky, a nenechají tak trhy trendovat tak, jako trendovaly do nástupu internetu. To nahrálo lidem, kteří obchodují metody založené na pohybu do strany, ale zničilo metody postavené na trendových pohybech. Tím neříkám, že dnes na trhu nejsou trendy, pouze tvrdím, že nemají takovou razanci a „průhlednost“ jako dříve.

Na technickém grafu jsou vidět dva indikátory, které Larry používal v daném roce: známé RSI a jeho %R. Jedná se o oscilátory, které oba naznačují překoupenost a přeprodanost cen. RSI je použita pro určení dlouhodobého trendu a %R pak na vlastní vstupování do trhu v krátkodobých korekcích dlouhodobého trendu.

Graf ve větším rozlišení Zde

  

Larry zde využíval jednu chytrou myšlenku: trh s obligacemi silně ovlivňuje trh s akciemi. Finta je v tom, že otevírá o více než hodinu dříve než akciový. Po otevření bondů a jejich pohybu tudíž šlo a jde i nyní odhadovat, co trh s akciemi dnes udělá. K tomu Larry používal ještě trh se zlatem, které opět otevírá jindy než akcie a bondy, dále sentiment indikátory a Kelly vzorec na jeden z nejrizikovějších stylů money managementu. Tento vzorec v podstatě říká, kolik budete v každém obchodě riskovat peněz, abyste vydělal maximum na svůj dostupný kapitál.

Pokud vám vaše metoda vychází, použití tohoto řízení peněz z vás může udělat velkého boháče během relativně krátké doby. A naopak, jakmile metoda přestane fungovat, velmi rychle přijdete o značnou část svého kapitálu. Proto také Larry v roce 1988 prodělal poměrně značnou sumu a vymyslel svůj vlastní vzorec, který nazval Larry Williams Money Management. Ten není zdaleka tak rizikový jako Kelly, a přitom ještě dokáže vydělávat velké peníze. Matematicky zní takto: (zůstatek na účtu * definované % rizika) / největší ztrátový obchod vaší metody. Definované % rizika je volitelná hodnota dle vašeho vlastního přístupu. Všeobecně se používá od 1 do 5 %, přičemž 5%je považováno za obrovské riziko. Platí také, že čím větší ztrátový obchod, tím méně kontraktů se obchoduje.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.