Škola obchodníka

Škola obchodníka

5. díl Akcie - Jak vydělávají „profíci“

17.09.2007

Akcie je podíl v nějaké společnosti. S tímto podílem se dá obchodovat stejně jako s každým jiným zbožím či službou. Na burze jsem se dávno naučil, že je nutné vědět, jak fungují trhy jako takové, a ne instrumenty na nich. Ty se většinou pohybují nelogicky a zcela nepředvídaně. Myslet si, že po ohlašování nějakých výsledků musí jít akcie nahoru, nebo dolů nebo že když má společnost dobré výsledky, tak její akcie porostou, není zdaleka celý příběh.

Naopak, běžně se stává, že společnost vyhlásí výsledky, které na první pohled splní očekávání analytiků a makléřů a cena akcie jde dolů. Když propad skončí, analytici řeknou: „Jasně, i když společnost splnila očekávání a vyhlásili rekordní zisky, tak trh očekával ještě větší zisky.“

Akcie se pohybují podle toho, jak je lidé kupují nebo prodávají, tedy podle nabídky a poptávky. Nabídku a poptávku ovšem tvoří velké peníze. Burza je tvrdý byznys, ve kterém malé procento lidí vydělává obrovské sumy na úkor davu. Informace, které se objeví na veřejnosti jako žhavá novinka, už velcí hráči dávno vědí a podle toho také zahýbají s trhem předtím, než se informace objeví.

Skutečnost, rozhodují velcí hráči

Myslíte si opak? Proč tedy na burze většina lidí prodělává i přesto, že všichni mají přístup k nejlepším makléřům, analytikům, zprávám, webovým stránkám a informacím? Je vůbec možné hrát tuto hru velkých hráčů a začít s nimi vydělávat, nebo se prostě musíme přiřadit k davu a financovat velkým hráčům jejich luxusní nemovitosti a majetek?

Je to možné, jen není vše tak, jak si většina lidí na začátku myslí a podle toho jedná. O makléřích, analyticích a fondech jsme se bavili minule. Tyto skupiny vám se zisky z akciových trhů většinou příliš nepomohou, protože jejich zájem je někde jinde. Nesmysly typu „akcie jsou na dlouhodobé držení, jinak to je kasino“ mohou působit na neznalé. Mně přijde dost nelogické a psychologicky náročné držet několik let ztrátovou pozici, než možná vydělá. Akcie mohou být na dlouhodobé držení, jen během této dlouhé doby musí vydělávat. Pokud ne, měli byste se jich zbavit a nakoupit jiné, které mají větší předpoklad vydělávat.

Obchod může jít určitý čas proti vám, to ale musí odpovídat vašemu obchodnímu plánu. Musí být určeno, kdy a proč ukončit daný obchod. To platí i při nákupu akcií. Musím dopředu vědět, kdy, jak a proč je budu kupovat. Je nesmysl obchodovat na burze a nevědět, kdy chci dané akcie prodat a proč, když už jsem je koupil.

Dav akcie většinou kupuje a prodává v nesprávné chvíli. Vysvětlíme si to na grafu společnosti IBM. Jsou zde zakresleny 4 vývojové cykly ceny akcie. Těmi procházejí vesměs všechny akcie na vyspělých kapitálových trzích.

Graf ve větším rozlišení Zde

Fáze akumulace

V levé části grafu se akcie pohybuje do strany, není zde žádný zřetelný pohyb ceny ani nahoru, ani dolů. Tomuto období říkáme akumulace. V této fázi nemá veřejnost o akciové trhy zájem, protože v médiích se hovoří o jejich rizikovosti, ekonomické depresi a špatných výsledcích společností. Lidem je doporučováno investovat raději do peněžních trhů. Ty sice nenabízejí téměř žádné zhodnocení, ale ani příliš neztrácejí. Dav, podpořený těmito zprávami, o akcie v akumulaci tedy nejeví žádný zájem a nekupuje je.

Všimněte si, že cena je vůbec nejníže za celé období daného grafu a dav o ni nemá zájem. Není toto přesně princip každého byznysu? Koupit za co nejméně a prodávat dráž?

Růstová fáze aneb býčí trh

Po nějaké době dojde k porušení akumulace a cena začne růst. Této růstové fázi říkáme rostoucí trh nebo býčí trh, anglicky pak uptrend. V ideálním případě byste zde měli držet long pozice.

Uptrend se dělí na další tři fáze. V první je správné kupovat, ve druhé přibírat pozice, ve třetí pozici omezovat. Právě ve třetí, konečné fázi růstu, se začne veřejnosti říkat, že za uplynulé období akciový trh vydělal. Lidé věří, že když to bylo vloni sto procent, letos by trh ještě mohl o něco povyrůst. To je sice možné, ale rozhodně méně pravděpodobné než v první fázi růstu.

V této a následující fázi trhu se na burze objevuje nejvíc začínajících obchodníků a nováčků, kteří také chtějí vydělat to, co nedávno jiní. V makléřských společnostech se netrhne telefon a přijímají se noví zaměstnanci na uspokojení poptávky po kupování akcií z řad veřejnosti.

Fáze distribuce

Následuje fáze tzv. distribuce, která je opakem akumulace. V médiích se mluví o rostoucí ekonomice a skvělých možnostech zbohatnutí na akciích. V lidech se vyvolává pocit, že kdo ještě nemá akcie, je zaostalý, chudák a přichází o největší šanci svého života.

Klesající fáze aneb medvědí trh

Dostáváme se do poslední fáze, kterou nazýváme klesající trh neboli medvědí trh či anglicky downtrend. I ten se dělí na tři části. V první fázi by se měly otevírat spekulace na sestup a uzavřít veškeré long obchody. Když jste udělali tu chybu, že jste vstoupili do trhu v distribuci, v první fázi medvědího trhu musíte chybu uznat a přijmout malou ztrátu.

Co ale dělá veřejnost? Průměruje pozice tzv. ředěním: kupováním stejného počtu akcií jako v případě předchozího nákupu dostáváte nižší průměrnou cenu jedné akcie. Potřebujete pak pouze menší pohyb zpět nahoru, abyste byli na svých.

Příklad: Koupíte 100 akcií za 300 Kč kus (celkem za 30 000 Kč). Pokud cena akcie klesne na 200 Kč, koupíte znovu 100 akcií - nyní je průměrná nákupní cena akcií 250 Kč za kus. Nepotřebujete tedy tak velký růst ceny akcie, abyste začali vydělávat. Problém je ale v tom, že nyní máte dvakrát tolik akcií, a tudíž jste použili víc peněz, než jste původně zamýšleli. Když půjde trh pořád dolů a budete ředit, může se snadno stát, že už nebude z čeho ředit.

Metoda ředění je zrádná. Když nemáte správně ošetřené riziko a řízení peněz, důrazně vás před ní varuji. Může dobře fungovat na rostoucím trhu, ale bude mít katastrofální následky v trhu medvědím.

Pokud už chcete na trhu ředit, tak zvažte použití opcí. Díky nim můžete koupit akcie za předem stanovenou cenu, ale bez použití velkého kapitálu jako v případě akcií. Podle mých zkušeností jsou právě opce ideálním obchodním nástrojem k soukromému obchodování. O opcích si ale řekneme víc v samostatném dílu.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Slovníček

Ekvitní trh - akciový trh.

Long pozice - spekulace na růst (potřebujeme nakoupit za méně, než později prodáme).

Bond/Obligace/Dluhopis -cenný papír, jehož majitel má právo požadovat splácení dlužné částky a vyplácení výnosů z dluhopisu. Vydavatel dluhopisu splácí jmenovité hodnoty dluhopisu buď jednorázově, nebo splátkami ve stanovených termínech.

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.