Škola obchodníka

Škola obchodníka

3. díl Účastníci burzy, fondy, makléři a realita

10.09.2007

Dnešní díl vám dá návod, jak se vyvarovat nástrah a chyb, které na většinu začátečníků na burze čekají.

Prvotní impuls pro veřejnost, že burza existuje a že se na ní dá vydělat, většinou zajistí média tučnými titulky o něčem, co vydělalo desítky a stovky procent za rok. Takové zprávy se objevují často na vrcholu rostoucího (tzv. býčího) trendu a těsně předtím, než dojde k nějaké korekci, a tedy poklesu trhu.

Taková zpráva může znít: „Akcie ČEZ vydělaly za minulý rok 80 % a cena se vyšplhala přes 1000 Kč za akcii. V příštím roce očekáváme pokračování tohoto růstu, i když nemusí být tak razantní jako v uplynulém roce.“ Podepsán analytik makléřské společnosti. Velmi podobná zpráva se objeví záhy v televizi od jiného analytika z jiné makléřské společnosti.

Další zpráva říká: „Ropa na newyorské burze včera vzrostla na nejvyšší hodnotu za posledních pět let a díky tomu bude dražší nafta o X haléřů až korun. Lze očekávat, že tento růst bude pokračovat, a je možné, že půjde na X dolarů za barel.“ Říká ekonom ten a ten. Stejný ekonom či ekonomka jsou v televizi téměř denně a komentují prakticky vše, co se točí okolo financí. Ta samá osoba druhý den sdělí třeba toto: „Protože centrální banka vyhlásila to a to a naše ekonomika je taková a maková, neočekáváme, že euro bude proti naší koruně posilovat. Pokud uvažujete o nákupu eur na letošní dovolenou, ještě počkejte, protože můžete koupit za pár týdnů levněji.“

O něco „sofistikovanější“ zprávy dostanete, když nakupujete nějaké akcie přímo, přes makléře. Taková zpráva pak bude znít třeba takto: „Výrobce letadel, společnost Boeing, včera po uzavření trhu vyhlašoval výsledky za uplynulé čtvrtletí a překvapil analytiky svými zisky a výdělky na akcii. Ve své zprávě také sdělil, že očekávají silný příští rok a že vedou jednání s tou a tou leteckou společností v Arábii o nákupu 200 letadel, což bude jedna z největších objednávek v historii firmy. Když k tomu připočteme nedávné zasedání centrální banky Spojených států, kde se rozhodli nezvýšit úrokové sazby a potvrdili tak kontrolovaný růst ekonomiky, a navíc klesající ceny ropy, lze dnes doporučit akcie Boeing k nákupu.“ Toto vám na telefonu tvrdí makléř velké a uznávané makléřské společnosti, sídlící v Praze.

Fondy, to nejlepší pro vaše peníze?

Veřejnost ale dává přednost investicím do fondů, ačkoli většina z nich nedokáže peníze dlouhodobě zhodnotit lépe než úrokem běžným v bance. Lidé věří, že zde bude o jejich peníze dobře pečovat tým manažerů nejvyšší úrovně. Veřejnost věří, že manažeři profesionálního fondu budou jejich peníze investovat daleko lépe než oni sami.

Jak vybrat správný fond? Nejčastěji je to tak, že jde člověk do banky nebo jej navštíví finanční poradce. V obou případech mu prezentují brožury na lesklém křídovém papíře s výbornými výsledky za uplynulé období, dobře vypadajícími grafy rozložení investic, popisem kvality daného fondu, jejich prestižní adresou, a to vše podpořené světoznámou značkou obrovské finanční skupiny.

Fondy, analytici i ekonomové zastávají názor, že na akciích a jiných finančních instrumentech nelze vydělat jinak než dlouhodobým držením. Lidé si prý nemusí dělat starosti s tím, když jejich portfolio půjde rok, dva, tři proti nim. Profesionální správci majetku dle nich přece nevybírají špatně a většinou se trefí.

Teď se ale podívejme pod pokličku. Zda je vše tak, jak to „odborníci“ veřejnosti běžně prezentují. Kdo jsou hlavní hráči na burze, kdo a jak hýbe trhy a kdo a jak na tom vydělává a prodělává.

Na každém finančním trhu máte dvě strany obchodu. Mezi nimi stojí makléř, který oba obchody zprostředkovává. Prostředníkovi je jedno, která strana vydělá a která prodělá, protože on dostane poplatek za své služby od obou. Jinými slovy: makléř sice zamáčkne slzu, že na jeho doporučení proděláte, ale má dalších X set a tisíc jiných klientů, kteří to třeba neponesou tak vážně a vydrží déle.

Díky tomu, že makléři vydělávají především na poplatcích, je jejich cílem logicky časté obchodování s klientskými účty. V ČR také vydělávají miliony na tom, že na obchody s akciemi půjčují. Američtí makléři vám na obchodování na burze půjčí peníze levněji.

Klienti makléřů, adepti na ztráty

Vydělávají klienti makléřských firem tolik jako makléři? Realita je spíše opačná: více jejich klientů prodělává, než vydělává! Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá: řízení peněz a rizika a psychologie každého obchodníka a také to, že makléř se bude ve svých doporučeních a odhadech trhu často mýlit. Je jedno, že má lepší informace než vy, že rozumí ekonomice a mechanice zadávání příkazů do trhu lépe. Nic z toho mu nepomůže předpovědět pohyby trhu.

Zamyslete se, kolik je na světě ekonomů, makléřů a analytiků a co je jejich práce, za kterou jsou honorováni. Většinou za všechno možné ohledně financí, finančních trhů, bankovnictví, fondů atd., kromě vlastního obchodování a investování na burze. Jejich práce není obchodování, ale komunikace o burze a obchodování. Makléř získá peníze za koupi a prodej toho, co vám doporučil nebo co přes něj obchodujete. Analytik za své analýzy a ekonom za své komentáře a rozbory všeho možného. Nemají v popisu práce aktivní obchodování a investice na burze – maximálně to bude jejich vedlejší pracovní aktivita. A kdyby vedlejší pracovní aktivitou vydělávali o poznání více než svým hlavním zaměstnáním, dle mne nedává moc smysl zůstávat v klasickém koloběhu od rána do večera za méně peněz.

A jak je to s fondy? Většina z nich nevydělává ani v dlouhodobém, ani v jiném měřítku. Z čeho tedy žijí? Tak si řekněme, jak fungují. Doporučí vám je v bance, nějaký finanční poradce, možná na internetu, možná nějaký známý. Až na známého na tomto doporučení všichni ostatní vydělají tučnou provizi, a proto je v jejich velkém zájmu doporučit ty fondy, které nabízejí lukrativní provize.

Fondy milují vaše poplatky

Hlavní a zcela drtivý příjem fondů pochází z poplatků za správu peněz klientům, ne z výkonnosti. Když nevydělají na trhu, mají stálý příjem ze vstupních, správních a výstupních poplatků. Samozřejmě jsou fondy, které vydělají alespoň něco, ovšem jak v té záplavě tisíců fondů naleznete ten správný, který zrovna v příštím roce vydělá? Většina lidí vybírá na základě historické výkonnosti a dle společnosti, která za fondy stojí. Ani jedno vám výkonnost nezaručí.

Jaká je tedy ideální cesta pro začátek na burze? Nespěchejte, doporučuji neinvestovat a neobchodovat bez řádného vyzkoušení a testování všech informací a doporučení, které vám předkládá. Prvně získejte informace o všem, co se týká burzy a finančních trhů. Seznamte se s různou literaturou o investicích a obchodování. To vám samo o sobě peníze nevydělá, ale rozhodně by vám to mělo pomoci je neztratit. To je pro začátek na burze to nejdůležitější. Rozhodně se také vyvarujte nesmyslů typu: „Můžete vydělávat na častém obchodování s deriváty a bez velké práce.“ Za každými vydělanými penězi na burze je práce, a čím kratší časové pásmo, ve kterém chcete obchodovat, a čím větší finanční páka instrumentu, tím je to rizikovější a těžší.

Já jsem před zhruba 10 lety začal obchodovat s jednou z největších makléřských firem na světě, s jejich analytiky, kteří vyšli z nejprestižnějších univerzit světa, a s ekonomy, kteří byli denně v televizi CNBC a BBC. Po půl roce jejich doporučování jsem měl o 25 % na účtu méně. Trvalo mi pak hodně dlouho, než jsem toto zdevastování účtu psychicky zvládl a dostal se zpět na částku, se kterou jsem začínal. A to pouze kvůli ignoranci, která připraví mnoho lidí zbytečně o mnoho peněz.

Na burze se prostě vydělává jinak, a často někdo jiný, než si většina lidí myslí. Příště si řekneme, jak se na burze začít pohybovat, vydělávat a nestát se zbytečně obětním beránkem lákavého marketingu.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Slovníček

Obligace/bond/dluhopis - dluhový cenný papír, jehož majitel má právo požadovat splácení konkrétní dlužné částky a vyplácení výnosů z dluhopisu. Vydavatel dluhopisu splácí jmenovité hodnoty dluhopisu buď jednorázově, nebo splátkami ve stanovených termínech.

Long pozice (Buying Long) - spekulace na růst: potřebujeme nakoupit za nižší cenu, než později prodáme.

Korekce - protipohyb trhu proti stávajícímu cenovému trendu

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.